ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΕ ΘΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΡΥΜΟ
Ακόμα περιμένουν την καταγραφή των ζημιών αγρότες και κτηνοτρόφοι
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Από τα καμένα στο Θύριο, διακρίνεται ο δρόμος που άνοιξε μετά την πυρκαγιά και θα έπρεπε να εντάσσεται στα αντιπυρικά έργα
Ακόμη μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Ιούλη σε δασική, χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση οι κάτοικοι του Θύριου και του Δρυμού του δήμου Βόνιτσας - Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας, που ακόμα περιμένουν να γίνουν καταγραφές στις κατεστραμμένες περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα, ζούνε με την αγωνία να μην ξεσπάσει κάποια νέα πυρκαγιά, αφού λόγω των ανύπαρκτων έργων δασοπροστασίας και πυρασφάλειας με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων και τοπικών αρχών (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμοι), εδώ και δεκαετίες δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις ούτε καν στο επαρχιακό δίκτυο, που σε πολλές περιπτώσεις λόγω της πυκνής βλάστησης είναι σχεδόν απροσπέλαστο.

Στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο «Ριζοσπάστης», αναδείχθηκαν οι εγκληματικές ελλείψεις σε έργα και υποδομές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας, η αγωνία για το μέλλον, καθώς η περιοχή θυμίζει μόνιμη «πυριτιδαποθήκη», αλλά και η τεράστια ολιγωρία με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στην καταγραφή των καταστροφών και αποζημίωση των πληγέντων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Κατόπιν εορτής η διάνοιξη δρόμων

Η τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε από μια παλιά χωματερή στο Θύριο, που δεν είχε επιχωματωθεί ολοκληρωμένα, και επεκτάθηκε στον Δρυμό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο και ΠΥ Αμφιλοχίας), όταν πραγματοποιήθηκε το οδοιπορικό, δεν είχαν καταγράψει το σύνολο των ζημιών. Οπως ανέφεραν όμως κάτοικοι, έγιναν κάρβουνο πάνω από 1.000 ελαιόδεντρα, δύο στάνες, αρκετά αμνοερίφια, πολλά στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης.

Κατεστραμμένη στάνη στο Θύριο
Εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, τόνισαν πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε περιοριστεί, εάν είχε διανοιχθεί δασικός δρόμος, προκειμένου να επιχειρήσουν τα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής, κάτι που έγινε κατόπιν... εορτής από την Περιφέρεια.

Επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος μιας γενικότερης «ανάφλεξης» μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Απαιτούνται παρεμβάσεις, όπως καθαρισμός του επαρχιακού δικτύου, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δυσκολεύει την πρόσβαση των οχημάτων λόγω της πυκνής βλάστησης.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ανάγκη διάνοιξης δασικών δρόμων, ζωνών πυροπροστασίας και κατασκευής ομβροδεξαμενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πυρκαγιά της 30ής Ιούλη, τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να εφοδιάζονται με νερό χιλιόμετρα μακριά από την εστία της φωτιάς, κάτι που είχε συνέπειες στην επέκτασή της, εφόσον χανόταν χρόνος κατάσβεσης.

Το θέμα των αναγκαίων έργων είχε αναδειχθεί έγκαιρα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, σε Ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή (πλειοψηφία ΝΔ), τον Μάη, ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε στις 20 Ιούλη (λίγο πριν από τις πυρκαγιές) ότι «η προσπάθεια της Περιφέρειας είναι διαρκής»... Δεν χρειάστηκαν παρά να περάσουν μόνο λίγες μέρες για να αποδειχθεί το αντίθετο, να φανεί για ακόμη μία φορά η «γύμνια» του κρατικού σχεδιασμού, για την προστασία του λαού.

Στη συνάντηση που είχε και με τον δήμαρχο Ακτίου - Βόνιτσας, Γιώργο Αποστολάκη, αντιπροσωπεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, μετά την πυρκαγιά, ο τελευταίος ανέφερε ότι εκτός από την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει ο δήμος, έχει στη διάθεσή του μόνο ένα βυτιοφόρο και μια υδροφόρα που παρέμενε χαλασμένη. Τονίστηκε δε πως για έναν ολόκληρο δήμο, στην έκταση του οποίου βρίσκονται και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, δεν υπάρχει στην ιδιοκτησία του ούτε ένα μηχάνημα διάνοιξης δρόμων.

«Κάθε χρόνο, στέλνουμε αιτήματα στις δημοτικές αρχές για την πραγματοποίηση έργων στην περιοχή μας και δεν γίνεται τίποτα από κανέναν. Κάποιες προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας τα τελευταία δύο χρόνια δεν επαρκούν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΚ Θύριου, Χρήστος Παλούκης, αναδεικνύοντας και το αλαλούμ που επικρατεί με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αφού για την πραγματοποίηση έργων πυροπροστασίας απαιτείται άδεια και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Η περιοχή έχει αρχαία και δεν υπάρχει συνεννόηση ποιος πρέπει να κάνει τι, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους», τόνισε, αναδεικνύοντας ακόμη ένα πρόβλημα. Σημειώθηκε επιπλέον ότι τόσο το Δασαρχείο Αμφιλοχίας όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία (που έχουν χώρο ευθύνης στην περιοχή) αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Αντιμέτωποι με τον αφανισμό

Την ίδια ώρα οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο... περίμενε ακόμη και για την καταγραφή των ζημιών τους. Εκτός από τις απώλειες ζώων, ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΑ Αγρινίου δεν έχει καταγράψει τις ζημιές στις καλλιέργειες. Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για «μέτρα αποκατάστασης και ανακούφισης» των πληγέντων ακούγονται ως... βερεσές στους χτυπημένους από την πυρκαγιά αγροτοκτηνοτρόφους του Θύριου.

«Το σημαντικότερο είναι ότι κάηκε μεγάλη χορτολιβαδική έκταση, καρπός δεν υπάρχει ούτε χρήματα για την αγορά ζωοτροφών», είπε ο Αποστόλης Ντζαβελάκης, κτηνοτρόφος, σημειώνοντας ότι είναι αναγκασμένες να μετακινεί σε άλλες περιοχές τα 140 πρόβατά του, με μεγάλο κόστος. Ο ίδιος μετρά ανυπολόγιστες ζημιές, αφού του κάηκαν ο στάβλος, οι αποθήκες που είχε πολλά εργαλεία και ζωοτροφές, τα οποία δεν μπορεί να αποκαταστήσει. «Ο ΕΛΓΑ μας παίρνει τις επιδοτήσεις μόλις καταθέτονται στους λογαριασμούς μας, χωρίς να μας αποζημιώνει, όταν έχουμε ανάγκη», κατήγγειλε, λέγοντας πως ο κίνδυνος αφανισμού του, όπως και άλλων συναδέλφων του, είναι υπαρκτός.

«Δεν πρόκειται να αποκατασταθεί με τίποτα το εισόδημά μας. Τα δέντρα για να μεγαλώσουν χρειάζονται έως και 10 χρόνια. Είτε τα ξεριζώσουμε, είτε φυτέψουμε καινούργια, μπορεί να μας τα κάψει μια νέα... φωτιά», τόνισε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης 150 ελαιόδεντρων, Γιάννης Γάκιας, που είδε την περιουσία του να καταστρέφεται. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι ελαιοκαλλιεργητές, αφού η φωτιά ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, σε μια ήδη δύσκολη, λόγω ανομβρίας και προβλημάτων στην καρπόδεση της ελιάς, χρονιά.

Συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ πριν και μετά τις πυρκαγιές

Από την πλευρά της, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή και τη φετινή χρονιά, ανέδειξε τις ανάγκες προστασίας του δασικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας.

Οπως μας λέει ο Γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Σταθελάκης: «Παρεμβάσεις έγιναν στα Δημοτικά Συμβούλια, στην Περιφέρεια και στη Βουλή προκειμένου να παρθούν έγκαιρα όλα τα μέτρα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Οι κομμουνιστές βρεθήκαμε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξέσπασε στη συγκεκριμένη περιοχή, συνδράμοντας με όποιο τρόπο και μέσο μπορούσαμε. Με την ολοκλήρωση της κατάσβεσης συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις για την άμεση καταγραφή, αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις των πληγέντων, όπως και εξασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, για όσο διάστημα απαιτείται. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που χτυπήθηκαν στο Θύριο, με πρωτοβουλία των δημοτικών μας συμβούλων στο δήμο Ακτίου - Βόνιτσας πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να συμβάλει ο δήμος στην αποκατάσταση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων. Παράλληλα, πρωτοστατήσαμε και συνεχίζουμε να καλούμε τον λαό να οργανώσει, μέσω των μαζικών φορέων του, ομάδες πυροπροστασίας - πυρασφάλειας, να αποφευχθούν τα χειρότερα έστω και τώρα, αλλά και επιτροπές αγώνα διεκδίκησης πραγματικών αποζημιώσεων, αποκατάστασης των εισοδημάτων και πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικών, για να μην θρηνήσουμε θύματα στο μέλλον», προσθέτοντας πως στον προγραμματισμό της Οργάνωσης συνεχίζονται οι περιοδείες ενημέρωσης του λαού για τις θέσεις του Κόμματος, τις πραγματικές αιτίες και τη λύση του προβλήματος.