ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Καύσωνας και καλοκαιρινά μπουρίνια δίνουν το τελειωτικό χτύπημα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παραγωγοί του δήμου Τυρνάβου

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Το δυνατό μπουρίνι άφησε τα σημάδια του στον νομό Λάρισας
Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες του δήμου Τυρνάβου, αφού το ισχυρό μπουρίνι που έπληξε τον νομό Λάρισας την προηγούμενη βδομάδα, με βροχόπτωση, χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χωράφια, ειδικά σε Αργυροπούλι, Τύρναβο, Δαμάσι.

Στο πέρασμά του το μπουρίνι ξήλωσε στέγες, ξερίζωσε δέντρα, αχλαδιές, ροδακινιές, ενώ ζημιά έπαθαν αμπελοκαλλιέργειες. Από την ισχυρή ανεμοθύελλα δεν γλίτωσαν και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα και άλλου είδους μόνιμες υποδομές, με τους κτηνοτρόφους να μετρούν πληγές.

Ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως η Καβάλα, η Δράμα, τα Σέρβια, ο Βελβεντός, η Ελασσόνα.

Οι αγρότες είδαν για πολλοστή φορά τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, αφού οι τωρινές καταστροφές προστίθενται σε αυτές που προκάλεσαν οι παγετοί την άνοιξη και ο καύσωνας μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν αγρότες που η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σε άλλους, το κομμάτι της παραγωγής που γλίτωσε από τον παγετό το αποτελείωσε το μπουρίνι, σε μια περίοδο μάλιστα που γινόταν η συγκομιδή όσων προϊόντων μπόρεσαν να παραχθούν.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Δεν φταίει μόνο ο καιρός...

Δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που αφήνουν ξανά τους αγρότες χωρίς εισόδημα, αλλά η πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «οι αγρότες της περιοχής είναι απελπισμένοι, αφού φαίνεται πως τα συνεχή χτυπήματα μέσα στη χρονιά, θα μας αφήσουν χωρίς εισόδημα κι ενώ έχουμε επωμιστεί ήδη τα καλλιεργητικά έξοδα. Δεν δεχόμαστε ότι είναι "της μοίρας μας γραφτό" όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες μας. Η υπομονή μας τελείωσε, χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες, δεν θα δεχτούμε άλλες.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία. Ταυτόχρονα, εδώ και τώρα, να παρθούν μέτρα για την προστασία της παραγωγής μας, με αντιχαλαζικά και αντιπλημμυρικά, μιας και πλησιάζουν οι βροχές του φθινοπώρου».

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Τυρνάβου βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ. Ενημερώθηκαν για τις τεράστιες καταστροφές, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τόνισαν ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και στα τοπικά συμβούλια.

Υπογράμμισαν πως είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις καταστροφές, αφού στην πράξη διατηρούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν εξασφαλίζει στο 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή, δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων προστασίας της παραγωγής.

Τέλος, κάλεσαν τους αγρότες μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους να διεκδικήσουν μέτρα αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος, υποδομές για την προστασία των καλλιεργειών.

Αντίστοιχη περιοδεία στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές έως και 100% στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που αντιμετώπισε η περιοχή και συνολικά ο νομός Ηρακλείου, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης. Συμμετείχε επίσης ο Δημήτρης Καραβιώτης, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου.