ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθεί ενίσχυση της «στρατιωτικής αυτονομίας» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

dpa-Pool

Γερμανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αφγανιστάν
Τα σχέδια που ήδη «τρέχουν» για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και μεγαλύτερη «στρατιωτική αυτονομία» στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μεγάλης δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα είναι «ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη» (ακόμα και χωρίς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), προτάσσουν ανοιχτά οι ανώτατοι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας, σε τοποθετήσεις τους σχετικά με τα «διδάγματα» από τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αποτυπώνοντας τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «τραγωδία» τα όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν και σημείωσε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι; (...) Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη των Ευρωπαίων (...) Ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον Αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων».

Μπαίνοντας στο «ψητό», στην προωθούμενη ενίσχυση της «στρατιωτικής αυτονομίας» της ΕΕ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους» και επανέφερε τα σχέδια που ήδη συζητιούνται στα ευρωενωσιακά διαβούλια για «να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδρά σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «δείχνοντας» και τα επόμενα μέτωπα όπου εστιάζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της η ΕΕ, σημείωσε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter: «Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, στην Τυνησία και τη Λιβύη (...) Οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σαχέλ (...) Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ηρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη».

Η σχετική συζήτηση εντείνεται και στη Γερμανία, όπου ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γιόχαν Βάντεφουλ, είπε ότι «κανείς δεν μας ρώτησε αν είναι καλή ιδέα να φύγουμε από το Αφγανιστάν τόσο γρήγορα», δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ταλιμπάν θα έπρεπε να είχαν συνεχιστεί. Μιλώντας στο «Bloomberg» είπε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι ΗΠΑ δεν θα είναι πια ο αστυφύλακας του πλανήτη» γι' αυτό και «πρέπει εμείς να κάνουμε περισσότερα».

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας και κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001, αναφέροντας ότι «η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν» είναι «επικίνδυνη και αχρείαστη» και ότι δεν λειτουργεί «ούτε προς το δικό μας συμφέρον». Ισχυριζόμενος ότι η απόσυρση της Δύσης από το Αφγανιστάν «δεν υπαγορεύτηκε από καμιά στρατηγική» - όταν στην πραγματικότητα υπηρετεί την αναδιάταξη δυνάμεων των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία - τόνισε ότι «η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν βλέπουν και θα επωφεληθούν. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δυτικοί ηγέτες θα θεωρούνται, κατανοητά, υποτιμημένο νόμισμα».