ΗΠΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΑΪΝΤΑ»
Τεράστιες καταστροφές και ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά

Τουλάχιστον 4 οι νεκροί, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια, τραγικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη διακοπή ρεύματος

Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021

CHRIS GRANGER/Times-Picayune |

Χιλιάδες είναι οι πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες κατοικίες, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης
Τουλάχιστον 4 νεκρούς σε Λουιζιάνα και Μισισιπή, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες καύσωνα, καθώς και ανυπολόγιστο αριθμό πλημμυρισμένων και κατεστραμμένων σπιτιών, αφήνει πίσω του ο τυφώνας «Αϊντα» που μετεξελίχθηκε στην πορεία σε τροπική καταιγίδα.

Για μια ακόμα φορά, 16 χρόνια ακριβώς μετά το καταστροφικό χτύπημα του τυφώνα «Κατρίνα» στην ίδια περιοχή των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι και ο λαός στη «μητρόπολη» του διεθνούς καπιταλισμού βιώνουν την ανυπαρξία υποδομών και μέτρων για την προστασία τους, αφού αυτά θεωρούνται «κόστος» για τα μονοπώλια...

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν στο Μισισιπή, όταν από την κακοκαιρία υποχώρησε το έδαφος στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της κομητείας Τζορτζ. Διερχόμενα αυτοκίνητα έπεσαν μέσα στο ρήγμα που δημιουργήθηκε, το βάθος του οποίου σε ορισμένα σημεία έφτασε τα 10 μέτρα. Τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Λουιζιάνα έχουν καταγραφεί άλλοι δύο θάνατοι, ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού το πραγματικό μέγεθος των ζημιών θα αποκαλυφθεί όταν αποτραβηχτούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι σε Λαπλάς και Νέα Ορλεάνη αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν στις στέγες των σπιτιών τους, περιμένοντας βρεγμένοι και εξαντλημένοι τα συνεργεία διάσωσης...

Τεράστια είναι τα προβλήματα εξάλλου από τη συνεχιζόμενη διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και στις δύο πολιτείες, με τους αρμόδιους μάλιστα να δηλώνουν ότι θα χρειαστούν βδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης!

Μεταξύ άλλων δεν λειτουργεί το σύστημα αποχέτευσης, δεν υπάρχει καθαρό τρεχούμενο νερό και οι αρχές καλούν τον κόσμο να το βράζει χωρίς να έχει ρεύμα, άλλα νοικοκυριά δεν έχουν καθόλου νερό, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η μεγάλη ζέστη και η υγρασία, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές των δύο πολιτειών. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε καύσιμα, τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τη λειτουργία όσων γεννητριών υπάρχουν.

Αντίστοιχες βλάβες καταγράφονται στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ενώ τη Δευτέρα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και ο αριθμός κλήσης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (911)...

Οι πλημμύρες έπληξαν και το αεροδρόμιο της πόλης, όπου χτες σταμάτησαν οι πτήσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένοι και εκατοντάδες τουρίστες.

Κατόπιν εορτής, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, μαζί με δημάρχους πόλεων, για τις ανάγκες σε παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας και συντονισμού των προσπαθειών για την ανακούφιση των πληγέντων.

Αναρχη εκκένωση πόλης στην Καλιφόρνια εξαιτίας της πυρκαγιάς «Κάλντορ»

Στο μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Σάουθ Λέικ Τάχο της Καλιφόρνιας κλήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς «Κάλντορ», που μαίνεται από τις 14 Αυγούστου στο Ελ Ντοράντο της Καλιφόρνιας, έχοντας αποτεφρώσει πάνω από 177.260 στρέμματα δασικής έκτασης.

Η άναρχη απομάκρυνση χιλιάδων εκ των περίπου 22.000 κατοίκων της πόλης, που ξεκίνησε δίχως την παραμικρή διευκόλυνση των αρμόδιων αρχών και αποκλειστικά με δικά τους μέσα, είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από πολλά προβλήματα, μεγάλο μέρος των κατοίκων κατάφερε να απομακρυνθεί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο πυρόσβεσης. Η δε δασική υπηρεσία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε πως θα απαγορεύεται έως τις 17 Σεπτέμβρη η πρόσβαση των πολιτών σε όλους τους εθνικούς δρυμούς της πολιτείας.