ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι με το «βλέμμα» στη Ρωσία
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021

Από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ουκρανίας στις αρχές Αυγούστου στην Ουάσιγκτον
Η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ο αγωγός «Νord Stream 2» και η αντιμετώπιση της Ρωσίας αναμένεται να είναι «ψηλά» στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο «Associated Press» και το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς το Κογκρέσο που επικαλείται, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει πρόσθετη στρατιωτική στήριξη 60 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο, επικαλούμενη μεταξύ άλλων «σημαντική αύξηση στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα με την Ουκρανία».

Τη Δευτέρα εξάλλου ο Ουκρανός υπουργός Οικονομίας, Ολέξι Λιουμπτσένκο, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, και συζήτησαν μέτρα ενίσχυσης της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας των δύο κρατών, καθώς και κοινούς κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Τάι υπογράμμισε τις «φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία και τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει η Μόσχα από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, για να τον πείσουν να ακολουθήσει τον δρόμο της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, τις τελευταίες συμφωνίες του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) στο Παρίσι και να σταματήσει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε ολόκληρη τη διαδικασία διευθέτησης.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν έχουν βρει ακόμη μια κοινή προσέγγιση στο διάλογο για τα στρατηγικά όπλα, αλλά και οι δυο πλευρές ενδιαφέρονται για αυτό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως κανένας «νηφάλιος πολιτικός» στη Δύση και τις ΗΠΑ «δεν θεωρεί καν σαν ενδεχόμενο ότι οι διαφωνίες με τη Ρωσία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πόλεμο», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «θα συνεχίσουν να συνωμοτούν εναντίον μας».

Επίσης ο Λαβρόφ κατήγγειλε προκλήσεις ενόψει των εκλογών για την Κρατική Δούμα και ρωσικές περιφέρειες, λέγοντας πως η Ουκρανία ζητάει από μια σειρά χώρες να μη στείλουν παρατηρητές.

Συνέχεια στις κινήσεις «συντονισμού» Ρωσίας - Λευκορωσίας

Παράλληλα, στο φόντο της συνολικότερης έντασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού της Ρωσίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πλευρά του οποίου είναι και η αντιπαράθεση για την πορεία της Λευκορωσίας, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλ. Λουκασένκο θα συναντηθούν στις 9 Σεπτέμβρη στη Μόσχα, όπου θα συζητήσουν ζητήματα οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ενωσης Κρατών, τις διεθνείς εξελίξεις και άλλα διμερή ζητήματα.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον Αλ. Λουκασένκο πως η Λευκορωσία «μπορεί πάντα να βασίζεται στην υποστήριξη της Ρωσίας». Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες του Λουκασένκο να ενισχύσει τις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να προωθήσει αμοιβαία επωφελείς διαδικασίες «ενσωμάτωσης» στην Ευρασία.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η παράδοση των ρωσικών αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων βαρέων ολμοβόλων οχημάτων «2S3M Akatsiya» στη Λευκορωσία.

Στο πλαίσιο της ίδιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, εξάλλου, συνεχίζονται παράλληλα η εργαλειοποίηση και η καταστολή μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της Λευκορωσίας. Χτες η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο περιοχές στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, καθώς αυτόν τον μήνα πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες «παράνομες διελεύσεις», κυρίως Ιρακινών και Αφγανών μεταναστών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να καταστέλλουν τις μετακινήσεις μεταναστών από τη Λευκορωσία, ενώ η Πολωνία ξεκίνησε την κατασκευή ενός φράχτη με συρματοπλέγματα την περασμένη βδομάδα κατά μήκος των συνόρων.