«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να αναβαθμιστούν οι αθλητικές υποδομές στα Χανιά
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021

Η πισίνα στο κολυμβητήριο στα Χανιά
Σχέδιο ψηφίσματος για τις αθλητικές υποδομές στα Χανιά κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για χτες συζήτηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως, ενώ η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη λειτουργία των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων της ΠΕ Χανίων είναι της κυβέρνησης, όπως και για όλη τη χώρα, τις έχουν εγκαταλείψει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Καταγγέλλει πως με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύουν το δικαίωμα του χανιώτικου λαού και ειδικά της νεολαίας στη δωρεάν άθληση σε σύγχρονες, ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις. Εμποδίζουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αθλητές στον νομό, πρωταθλητές με μεγάλες διακρίσεις και Ολυμπιονίκες». Παράλληλα χαρακτηρίζει ντροπή το γεγονός ότι «οι αθλητές του στίβου αναγκάζονται να προπονούνται στα χωράφια και στις παραλίες, στον ήλιο, στη βροχή, στην άμμο και οι αθλητές της κολύμβησης αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης αναφέρεται στην κατάσταση των αθλητικών υποδομών στα Χανιά και στα προβλήματα που έχουν προκληθεί, εστιάζοντας στην εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας από την κυβέρνηση, με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους για τη λειτουργία του και χωρίς κάποιο σχέδιο αναβάθμισής του. Τα προβλήματα στο νέο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι που παραμένει «φάντασμα» χωρίς επίσης να προσδιορίζεται η αποκατάσταση των ζημιών. Η κατάσταση στους χώρους του Εθνικού Σταδίου Χανίων (π.χ. περίφραξη Σταδίου, γυμναστήρια άρσης βαρών, κατασκευή προθερμαντηρίου, αίθουσα ενδυνάμωσης, κτιριακό συγκρότημα αντισφαίρισης) που μετά από δεκαετίες παραμένουν χωρίς συντήρηση και αναβάθμιση. Ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην ανάγκη να φτιαχτούν υποδομές για ΑμεΑ και για θεραπευτικό αθλητισμό.

Οπως επισημαίνεται, «η απαράδεκτη κατάσταση των αθλητικών υποδομών στα Χανιά αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες με την υποχρηματοδότηση και απαξίωση και του τομέα του μαζικού λαϊκού Αθλητισμού, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Επίσης, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης (δήμων και Περιφέρειας) που σιωπούν, δεν αντιδρούν, δεν πιέζουν, αποδέχονται αυτήν τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων. Οι ελλείψεις δεν μπορούν να καλυφτούν με "μπαλώματα" από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει ξαναβάλει αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει το ψήφισμά της με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα απαιτώντας την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΑΚ Χανίων, στο ύψος των αναγκών, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους.