ΗΠΑ - ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΓΙΔΑ «ΑΪΝΤΑ»
Θανατηφόρες πλημμύρες σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Με αναφορές σε «ιστορικά καιρικά φαινόμενα» επιχειρείται να κρυφτεί η πολιτική που αφήνει τον λαό αθωράκιστο και στη μητρόπολη του καπιταλισμού

Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021

Copyright The Associated Press

Πλημμυρισμένη λεωφόρος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης
Με ανεμοστρόβιλους και καταρρακτώδεις βροχές έπληξε χτες τα ξημερώματα η τροπική καταιγίδα «Αϊντα» την Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων (σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου NBC) και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων μέσα σε πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και στις δύο πολιτείες. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς τα υποστελεχωμένα συνεργεία διάσωσης δεν είχαν προλάβει να πλησιάσουν όλα τα μέρη στα οποία κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν άτομα παγιδευμένα στα νερά. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στα υπόγεια των σπιτιών τους την ώρα που η καταιγίδα προκαλούσε πλημμύρες σε όλη την πόλη.

Η καταιγίδα προκάλεσε, επίσης, σοβαρές καταστροφές σε διαμερίσματα, σπίτια, επιχειρήσεις, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, σταματώντας για τουλάχιστον ένα 24ωρο τη σιδηροδρομική σύνδεση Φιλαδέλφειας - Βοστόνης και για πολλές ώρες τα δρομολόγια του μετρό της Νέας Υόρκης.

Σχεδόν 170 χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χτες χωρίς ρεύμα σε τέσσερις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως στο Νιου Τζέρσεϊ και στην Πενσυλβάνια.

Λόγω της κακοκαιρίας, στους δρόμους της Νέας Υόρκης επιτρεπόταν να κυκλοφορούν μέχρι χτες στις 5 π.μ. (12.00 ώρα Ελλάδας) μόνο οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ πολλά διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες από τους πλημμυρισμένους σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης.

Το αεροδρόμιο Newark Liberty του Νιου Τζέρσεϊ αντιμετώπισε επίσης σοβαρά προβλήματα μετά από «σοβαρές πλημμύρες».

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες τους. Ο δε δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε την κακοκαιρία «ιστορικό καιρικό φαινόμενο», σε μία προσπάθεια να καλύψει τις ελλείψεις σε σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα, κατάλληλα μέτρα προστασίας των κατοικιών και κρίσιμων υποδομών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην «Αϊντα» και στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα δυτικά της χώρας, έκανε λόγο για «άλλη μια υπενθύμιση ότι (...) η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», επιχειρώντας να συσκοτίσει τις ευθύνες όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων για την πολιτική που αφήνει τον λαό αθωράκιστο, αλλά και να προβάλλει ως «λύση» τις «πράσινες» μπίζνες για τα μονοπώλια.

Τραγική παραμένει η κατάσταση σε Λουιζιάνα και Μισισιπί

Το ίδιο διάστημα, τραγική παραμένει η κατάσταση στις πολιτείες της Λουιζιάνα και του Μισισιπί που χτυπήθηκαν την Κυριακή από την «Αϊντα» (που τότε κατατασσόταν στο επίπεδο του τυφώνα).

Στη Νέα Ορλεάνη (που είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το 2005 από τον τυφώνα «Κατρίνα»), το 50% του πληθυσμού είναι ακόμα εκτός πόλης, έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του, ενώ οι αρχές τούς καλούν να μην επιστρέψουν λόγω των τεράστιων προβλημάτων που παραμένουν.

Μόλις 11.500 σπίτια και επιχειρήσεις ηλεκτροδοτήθηκαν χτες, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα από την Κυριακή 980.000 σπίτια και επιχειρήσεις σε Λουιζιάνα και Μισισιπί. Περίπου 600.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς νερό και αποχέτευση...

Στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λουιζιάνα αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να «καθησυχάσει» τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Αϊντα» και την πολιτική που τα αφήνει αθωράκιστα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια, δίνοντας εντολή να χορηγηθεί ομοσπονδιακή βοήθεια ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες των τοπικών αρχών για την κατάσβεση της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς «Κάλντορ», αφού πρώτα αυτή έχει ήδη αποτεφρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων από τις 14 Αυγούστου και απειλεί σήμερα πάνω από 33.000 κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά μαίνεται στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα και εξακολουθεί να απειλεί κατοικίες και επιχειρήσεις κοντά στη λίμνη Τάχο, ενισχυμένη από ισχυρές ριπές ανέμων και τις συνθήκες ξηρασίας.

Ανάλογα μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμη για την άλλη ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, την «Dixie», που μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια από τις 13 Ιούλη έχοντας καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις και τουλάχιστον δύο κωμοπόλεις.