ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Αυξήσεις» από 1,1% μέχρι και 2,5%!

Ανακοινώθηκαν χτες οι ισχνές ονομαστικές αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους του δημοσίου (μαζί με το διορθωτικό υπολείπονται του πληθωρισμού), με υποδείξεις για ανάλογες αυξήσεις και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία

Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002

Στην παραπέρα σύνθλιψη της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, οδηγούν οι ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση και επίσημα φτάνουν (μαζί με το διορθωτικό ποσό) στο... υψηλό ποσοστό του 3,5%! Οι ονομαστικές αυξήσεις (χωρίς το διορθωτικό ποσό) που κυμαίνονται από 1,1% (για συντάξεις των 310.000 δραχμών) μέχρι 2,5% (συντάξεις των 136.000 δραχμών) θα έχουν ως συνέπεια την εξάπλωση της φτώχειας στα ήδη εξαθλιωμένα στρώματα των συνταξιούχων. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι χορηγούμενες αυξήσεις αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή ο μέσος πληθωρισμός το 2001 «έκλεισε» στο 3,4%, ενώ ο τιμάριθμος των ειδών διατροφής, όπου καταναλώνονται οι πενιχρές συντάξεις, παρουσίασε μέσα στο 2001 αύξηση 10,1%!

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι με την εγκύκλιο που υπογράφει ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, συνιστά και στα αυτοτελή Ταμεία να μη δώσουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που αποφάσισε η κυβέρνηση για το δημόσιο. Ετσι, για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τη γενική ρύθμιση, εισάγεται η έννοια της χορήγησης συντάξεων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες εκάστου ασφαλιστικού φορέα. Ακόμα χειρότερα, εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπως στην περίπτωση της ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων, όπου ζητείται να χορηγηθούν μεγαλύτερες αυξήσεις παράλληλα με την αύξηση των εισφορών. Η ίδια παρότρυνση, για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται και για τους κλάδους πρόνοιας.

Στην ανακοίνωσή του, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, επιστρατεύοντας τους γνωστούς μηχανισμούς της μαύρης προπαγάνδας, επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα για το ύψος των χορηγούμενων αυξήσεων στις συντάξεις. Ειδικότερα, προσφεύγουν στην αλχημεία και προσθέτουν το διορθωτικό ποσό για το 2001 στο ύψος των αυξήσεων και κατ' αυτό τον τρόπο κάνουν λόγο για κλιμακωτές συνολικές αυξήσεις συντάξεων ως εξής:

Φυσικά πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Το διορθωτικό ποσό ίσο με 1% δεν έχει καμιά σχέση με τις χορηγούμενες αυξήσεις για το 2002, αλλά δίνεται για να καλυφθεί μέρος της διαφοράς μεταξύ των αυξήσεων και του πληθωρισμού του 2001. Πρόκειται για αναγκαστικό δάνειο που χορήγησαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στην κυβέρνηση και η τελευταία τούς το επιστρέφει καθυστερημένα και άτοκα...

Αν αφαιρεθεί το διορθωτικό ποσό, όπως είναι και το σωστό, τότε οι ονομαστικές αυξήσεις περιορίζονται σε:

Οι χορηγούμενες από 1/1/2002 αυξήσεις στις συντάξεις αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου, καθώς και τους συνταξιούχους των ακόλουθων Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης: ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, ΟΑΠ- ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠ-ΗΣΑΠ. Καλύπτει επίσης και τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των τραπεζών.

Με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας ορίζεται ότι:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση διαρκείας για τη θωράκιση των ματωμένων πλεονασμάτων (2018-11-22 00:00:00.0)
Στο δρόμο για να ζουν σαν άνθρωποι (2002-02-20 00:00:00.0)
Συντάξεις εφημεριδοπωλών (1999-04-21 00:00:00.0)
Πέλεκυς στις επικουρικές συντάξεις (1997-03-09 00:00:00.0)
Περίσσευμα ανακοινώσεων (1995-04-14 00:00:00.0)