Αφήνουν την TVX να κατασκάψει και τη Στρατονίκη
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης
Αντιμέτωπος με την κατακραυγή των κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου βρέθηκε χτες o υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατατζόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν ακόμα μία κινητοποίηση για να μην καταστραφεί ο τόπος τους από την ασυδοσία της πολυεθνικής TVX, αλλά ο υπουργός συνεπής με την αντιλαϊκή πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, δήλωσε ότι θα δοθεί η άδεια στην καναδική πολυεθνική να κατασκάψει τον οικισμό Στρατονίκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση της ομάδας του Πολυτεχνείου υπό τον κ. Παναγόπουλο, ότι μπορεί να συνεχιστούν οι εργασίες εξόρυξης μεταλλευμάτων κάτω από το χωριό Στρατονίκη.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, από την επόμενη βδομάδα «θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση του θέματος και επί τόπου επίσκεψη στη Στρατονίκη, έτσι ώστε με πλήρη διαφάνεια να μπορέσουμε να αποφασίσουμε τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα με βασικό κριτήριο την προστασία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την εξασφάλιση των εργαζομένων». Ολα αυτά για να δικαιολογηθεί η παραχώρηση άδειας στην TVX για να συνεχίσει τις εργασίες στη Στρατονίκη, κάτι που δεν προβλέπεται στην αρχική αποικιοκρατική σύμβαση. Για την υπερκέραση των εμποδίων, επιστρατεύεται και ομάδα του Πολυτεχνείου προκειμένου να «αποδειχτεί» ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη η πολυεθνική TVX σε μία εκβιαστική της κίνηση προκειμένου να αποσπάσει άδεια για την επέκταση της εξόρυξης στη Στρατονίκη, ανέστειλε προσωρινά τις εργασίες στη Χαλκιδική. Τότε, της απαγορεύτηκε η συνέχιση των εξορύξεων από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, επειδή κινδυνεύει άμεσα ο οικισμός της Στρατονίκης. Ομως, παρά τους κινδύνους, θα πάρει την άδεια εξορύξεων με ευθύνη της κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δραστηριότητα της πολυεθνικής για τους κατοίκους.