ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φόροι, ανατιμήσεις και χρέη στην ημερήσια διάταξη για τη λαϊκή οικογένεια

Στα σκαριά και η ουσιαστική ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα που φέρνει και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την καπιταλιστική ανάκαμψη με αφορμή τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% (συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2020), ως αποτέλεσμα βέβαια της ιδιαίτερα χαμηλής βάσης υπολογισμού, νέα χαράτσια έρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Επιπλέον, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι στα σκαριά, αφού κεντρικό ζητούμενο είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που πιθανόν θα περιλαμβάνεται και στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα:

- Το σύνολο των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2021 θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ!

- Μέσα στον Σεπτέμβρη εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για το 2021, που προβλέπεται να εξοφληθεί μέχρι σε 6 μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Σεπτέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη του 2022.

- Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα φτάνουν ακόμα και το 50% και ήδη οι πρώτοι λογαριασμοί έχουν αποσταλεί.

- Τον Δεκέμβρη προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2022, για τα οποία οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

- Προς το τέλος Γενάρη του 2022 θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα χρέη ή τους φόρους που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας.

- Το κύμα ανατιμήσεων προϊόντων πρώτης ανάγκης για τον λαό είναι προ των πυλών. Στελέχη της κυβέρνησης έχουν το θράσος να κάνουν λόγο για μικρές αυξήσεις και στο ρεύμα και στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από το νέο αντιλαϊκό μπαράζ.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, διαβεβαιώνει ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ (20,3% του συνόλου των δανείων), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή μείωση την τελευταία διετία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, του προγράμματος «Ηρακλής» (παροχές κρατικών εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων σε άλλους επενδυτές) αλλά και παρεμβάσεων, όπως οι αναστολές πληρωμών και οι ρυθμίσεις δανείων στο πλαίσιο της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στην ατζέντα του 11ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, ενώ η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτέμβρη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέας ανόδου επισημαίνοντας πως «οι τράπεζες οφείλουν να επανεξετάσουν την επάρκεια των προβλέψεών τους για τον πιστωτικό κίνδυνο και ειδικότερα την ικανότητα αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεδομένου ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα».

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Ολιγοήμερη παράταση δόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα, ενώ οι προθεσμίες για την αποπληρωμή των δόσεων που «τρέχουν» παραμένουν αμετάβλητες. Ειδικότερα, η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 15 Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος έχει διορία μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη ενώ η τρίτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Δηλαδή, για όσους έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση κατά το τελευταίο διάστημα, η καταβολή μέχρι και για τρεις δόσεις και τυχόν πρόσθετων φόρων εισοδήματος θα διενεργηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι χτες είχαν υποβληθεί 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ εκκρεμεί η υποβολή ποσοστού μικρότερου του 5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.