ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία

Απανωτές οι στρατιωτικές ασκήσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη

Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021

Russian Defense Ministry Press

Από τις ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας «Zapad 2021»
Κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα οι μάχες και πυκνώνουν οι παραβιάσεις εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, σε μια σύγκρουση άρρηκτα συνδεδεμένη με τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι αρχές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, το Σάββατο μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή Κιρόφσκι, καταστρέφοντας περίπου 1.300 τόνους καυσίμων και «σβήνοντας» τις προμήθειες ενός μήνα για την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ (DPR). Εκπρόσωπος της DPR δήλωσε ότι αυτό ήταν «το τρίτο χτύπημα τέτοιου τύπου, τρομοκρατικής επίθεσης» σε μια βδομάδα. Η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σημειώνει πως το Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί υβριδικές στρατιωτικές μεθόδους που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Την περασμένη βδομάδα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες «να πάρουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας, «Zapad 2021» («Δύση 2021»), που βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη, αποτελούν απειλή για την Ουκρανία. Αντίστοιχες «ανησυχίες» για τις ασκήσεις έχουν εκφράσει και οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, με φόντο και τη μεταναστευτική «κρίση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ολα αυτά βέβαια την ώρα που το ΝΑΤΟ αυξάνει διαρκώς την πίεση και τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα. Τέλη Σεπτέμβρη η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με 15 χώρες και «εταίρους» του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις «Zapad 2021», στις οποίες συμμετέχουν περίπου 200.000 στρατεύματα, καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις από Αρμενία, Λευκορωσία, Ινδία, Καζακστάν, Κιργιζία και Μογγολία, πραγματοποιούνται σε μια τεράστια έκταση, από τις ακτές της Βαλτικής στη δυτικότερη περιοχή του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ, έως τα πεδία βολής στις περιοχές Βορονέζ και Νίζνι Νόβγκοροντ στην κεντρική ευρωπαϊκή Ρωσία. Εκεί βρέθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ρώσος Πρόεδρος να διεξάγει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, για την «ενδοουκρανική σύγκρουση» στο Ντονμπάς, επαναλαμβάνοντας αφενός ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης», αφετέρου ότι τέτοιες συνομιλίες δεν θα γίνονται όσο η Ουκρανία θέτει ζήτημα για την Κριμαία, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014.

Κόντρες και παζάρια για εκλογές και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο πολύπλευρων παζαριών και ανταγωνιστικών συμφερόντων, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό πρέσβη Τζον Σάλιβαν, ο οποίος κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή, για αμερικανική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας ενόψει των εκλογών στη χώρα.

Ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως γιγάντιες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία, παραμονές των βουλευτικών εκλογών 17 - 19 Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσαν τη Ρωσία για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές και για εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, ανήμερα της 20χρονης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας «να ξαναρχίσει συνομιλίες» για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «ευγνωμονεί τις ΗΠΑ» επειδή μοιράστηκαν πληροφορίες και αποφεύχθηκαν αντίστοιχες επιθέσεις στην Αγία Πετρούπολη το 2017 και το 2019.