ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Απάντησαν στην κοροϊδία της κυβέρνησης με μαχητική συγκέντρωση
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πύργο
Νέα αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που έναν και πλέον μήνα από τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να τους βοηθήσει, αλλά και στην αδιαφορία των περιφερειακών αρχών, έδωσαν χτες κάτοικοι πυρόπληκτων χωριών της Ηλείας οι οποίοι προχώρησαν σε συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων δράσεών τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής πυρόπληκτοι από τη Νεμούτα, το Χελιδόνι, την Καυκανιά, το Λάλα και άλλα χωριά απαίτησαν «εδώ και τώρα» να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν καταθέσει με ψήφισμά τους από τις 23 Αυγούστου, και στο οποίο οι αρμόδιοι φορείς επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία, με χαρακτηριστική και την απουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, που σε μία ακόμη κινητοποίηση απουσίαζε από το γραφείο του...

«Κάηκαν τα δάση και οι κόποι μας, αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως και «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», εκφράζοντας την αναγκαιότητα αποφασιστικής συνέχισης των κινητοποιήσεων.

«Πετσοκόβονται» οι αποζημιώσεις...

Από τους παρευρισκόμενους καταγγέλθηκε επίσης η προσπάθεια του ΕΛΓΑ να κόψει αποζημιώσεις, με τη μη ένταξη στα πυρόπληκτα καμένων αποθηκών, εργαλείων και εγκαταστάσεων αγροτών και το αιτιολογικό ότι οι ζημιές από τη φωτιά δεν ήταν μεγαλύτερες του 30% του συνόλου των εγκαταστάσεων! Αναφορά έγινε και στο αισχρό μέτρο του συμψηφισμού του ύψους της αποζημίωσης για κάποιον αγρότη που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές με τυχόν χρέη που έχει προς τον Οργανισμό, προκειμένου να λάβει ...ό,τι περισσέψει, αν περισσέψει, και αν όχι, να μην πάρει τίποτα...

«Να αφήσουν τα κολπάκια για να αποφύγουν την κατάσταση», είπε ο Θ. Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, εξηγώντας: «Και πέρυσι το Χελιδόνι χτυπήθηκε από πυρκαγιές. Ενέταξαν την περιοχή στα ΠΣΕΑ και δεν αποζημιώθηκε κανένας. Φέτος λένε ξανά για το Χελιδόνι, όπως και για άλλα χωριά, ότι δεν είναι πυρόπληκτο! Επρεπε να καούν τα σπίτια δηλαδή για να τα χαρακτηρίσουν έτσι! Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να συμβεί ξανά. Διεκδικούμε 100% αποζημιώσεις για όλους τους πυρόπληκτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και αποκατάσταση των εισοδημάτων μας για όσο διάστημα χρειάζεται!».

Χωρίς ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι και ανολοκλήρωτοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ!

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε και από παρευρισκόμενους, η κατάσταση στα χτυπημένα από τις πυρκαγιές χωριά μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. «Πριν 20 μέρες είχαμε έρθει ξανά στην Περιφέρεια. Διεκδικήσαμε ζωοτροφές, μας υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν και δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμα, με αποτέλεσμα όλοι οι κτηνοτρόφοι στο χωριό να έχουμε σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε ο Κώστας Βουρλούμης, κτηνοτρόφος από το Χελιδόνι, υπογραμμίζοντας ότι έτσι οδηγούνται σε αφανισμό!

Ο Νίκος Βασιλόπουλος, αγρότης και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Καυκονίας, κατήγγειλε ότι δεν έχει καν καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ το σύνολο των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, όπως ελαιόδεντρων και σταφίδας, επισημαίνοντας: «Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί το εισόδημά μας για όσα χρόνια απαιτείται, για κάθε καλλιέργεια, μέχρι αυτή να αποκατασταθεί. Δεν ζητάμε λοιπόν απλά μια αποζημίωση ανά δέντρο, γιατί μπορεί να μείνουμε από 5 έως 7 χρόνια χωρίς εισόδημα!».

Αμεση είναι η ανάγκη και για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για κατασκευή περιφράξεων σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. Παρεμβάσεις που όπως τονίστηκε δεν έχουν αρχίσει, με την αγωνία των κατοίκων στα πυρόπληκτα χωριά να μεγαλώνει για το τι θα γίνει με τα πρωτοβρόχια.

Τη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους δήλωσαν με την παρουσία τους αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και άλλοι φορείς της Ηλείας.