Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες

Με την Επιτροπή του Μουσείου συναντήθηκε χτες στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό ο Χ. Φλωράκης

Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002

Το ιστορικό σχολικό κτίριο του χωριού
Το ΚΚΕ θα βοηθήσει, όπως και όσο μπορεί για την ίδρυση του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στο σχολικό κτίριο του χωριού όπου πραγματοποιήθηκε, ως γνωστόν, από 14-27 Μάη 1944, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΑΜ, της Βουλής του αγωνιζόμενου κατά των κατακτητών λαού μας.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης που, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία συμμετείχαν και οι Κώστας Βουλγαρόπουλος και Στέφανος Λουκάς, μέλη της ΚΕ, συναντήθηκαν στον Περισσό, στα γραφεία του Κόμματος με την Επιτροπή για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.

Μετά τη συνάντηση, ο Χ. Φλωράκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στη σημερινή (χτεσινή) συνάντηση το θέμα ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Αφορούσε τους Κορυσχάδες και, ξέρετε, είναι, κατά τη γνώμη μου, αναγκαίο και από εθνικής πλευράς (το Μουσείο εκεί). Τι μας έχουν μείνει; Βίνιανη (η έδρα της κυβέρνησης του Βουνού) και Κορυσχάδες. Κι αυτά τα έχουμε στην αφάνεια και δεν είναι τυχαίο που είναι στην αφάνεια. Ο,τι σχετίζεται με την Εθνική Αντίσταση οι κρατούντες δε θέλουν να προβάλλεται, γιατί, δίχως αντίσταση, θα μπορούμε να δεχόμαστε τους Αμερικάνους...

Ηταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Μου δόθηκε κι εμένα η ευκαιρία να τους θυμίσω πολλά (στην επιτροπή), γιατί είναι νέοι από την περιοχή της Ευρυτανίας την οποία έχω περπατήσει, βήμα-βήμα, τα χωριά της όλα. Πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει το Μουσείο εκεί, να προβληθούν οι Κορυσχάδες, γιατί, κατά τη γνώμη μου, έχει και εθνική σημασία αυτό».


Από την Επιτροπή ο Λευτέρης Καραγιάννης (από το Δήμο Καρπενησίου) σημείωσε σχετικά: «Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε σκοπό κάποια στιγμή το ιστορικό σχολείο Κορυσχάδων - που είναι μόνο ένα σχολείο όπου γίνεται μια γιορτή κάθε χρόνο και τίποτα άλλο - να γίνει Μουσείο και να πάρει τις πραγματικές διαστάσεις που του ανήκει στην ιστορία. Για να αναδείξουμε την Εθνική Αντίσταση και γενικότερα την εποχή εκείνη, που ήταν μια σημαντική, σταθμός ιστορικά όλης της Ελλάδας.

Ολη η γενικότερη συζήτηση έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο κύριος Φλωράκης και το ΚΚΕ είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Θα φροντίσουν να μας προσφέρουν ό,τι υλικό, κάθε δυνατή βοήθεια σ' αυτήν την προσπάθειά μας και τους ευχαριστούμε, για μια ακόμα φορά. Είμαστε στη φάση δημιουργίας του Μουσείου, δίνουμε μάχες και νομίζω πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας».