Ξεχώρισαν οι συζητήσεις
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021

Ξεχωριστές ήταν και οι συζητήσεις, ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε σε αυτές, με τις οποίες άνοιξε την αυλαία του το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Με τη συμμετοχή τόσο φοιτητών όσο και γονιών, εκπαιδευτικών και διδασκόντων στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στη Νεανική Σκηνή η εκδήλωση της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για την παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, επικεφαλής του Τμήματος.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Ιωαννίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πώς γίνεται η κοινωνία να έχει ανάγκη τόσους και τόσους ειδικευμένους επιστήμονες και εργαζόμενους και αυτοί να μένουν στα αζήτητα;

Σε αυτό το ερώτημα επιδιώκουμε να δώσουμε απάντηση με την έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Δίνουμε απάντηση στο ερώτημα που πολλές φορές μας τίθεται: Τι προτείνει τελικά το ΚΚΕ;

Γιατί, πέρα από την παρουσίαση των εξελίξεων στις σελίδες του, τεκμηριώνουμε το κύριο. Οτι δηλαδή το σύγχρονο και αναγκαίο είναι να τοποθετηθεί η σχέση Παιδείας και οικονομίας σε άλλη βάση. Να αλλάξει το κίνητρο οργάνωσης της οικονομίας. Δηλαδή να πάψει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα, γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν την εκμεταλλεύεται και να ενταχθεί μέσα από τον επιστημονικό σχεδιασμό στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας».


Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση πάνω στις ερωτήσεις φοιτητών. Οι ερωτήσεις αφορούσαν ζητήματα όπως τα επιχειρήματα με τα οποία οι κυβερνήσεις συνοδεύουν την προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, που δήθεν θα τα συνδέσει με την αγορά εργασίας, θα μειώσει την ανεργία των νέων και θα καταπολεμήσει το brain drain, αλλά και το πώς ο κεντρικός σχεδιασμός θα συνδέεται σε μια σοσιαλιστική κοινωνία με τα προγράμματα σπουδών και γενικότερα με τα πανεπιστήμια.

Νωρίτερα, στο Εργατικό Στέκι πραγματοποιήθηκε συζήτηση με μαζική συμμετοχή νέων εργαζομένων με θέμα τις εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα από μια σειρά νόμους που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις και επαναφέρουν τις παλιές ξεπερασμένες σχέσεις σκλαβιάς.

Στη συζήτηση, στις ερωτήσεις των εργαζομένων απάντησαν η Στέλλα Καινουργιάκη και ο Αλέξης Γουσόπουλος, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Αλκης Πλίτσης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Μέσα από τη συζήτηση παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι αλλαγές που προκύπτουν στις εργασιακές σχέσεις με τον νέο νόμο - έκτρωμα, παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται μόνο στη χώρα μας, αλλά αποτελούν στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και εφαρμόζονται σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης απαντήθηκε το παραμύθι ότι δήθεν θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για σταθερή δουλειά και μείωση του χρόνου εργασίας, η δυνατότητα να εφαρμοστεί στο παρόν και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.