ΣΥΜΦΩΝΙΑ ELIXIR
Μεγαλύτερη σύνδεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τους επιχειρηματικούς ομίλους
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021

Eurokinissi

Η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το ζητούμενο της «Συμφωνίας Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR)» που κυρώθηκε χτες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Πρόκειται - όπως αναφέρει και ο τίτλος - για την ίδρυση της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής βιολογικών δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR), που θα έχει τη φύλαξη, ανάλυση και διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται διεθνώς στη βιοπληροφορική και στην υπολογιστική βιομηχανία, τα ίδια τα υπολογιστικά εργαλεία, το εκπαιδευτικό υλικό της πληροφορικής και το υπολογιστικό αποθηκευτικό δυναμικό. Συμμετέχουν 21 χώρες, μεταξύ τους πλέον και η Ελλάδα, η σχετική υπογραφή είχε πέσει το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η χρηματοδότηση είναι από την ΕΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη θέσπιση ενιαίας αγοράς και διαχείρισης δεδομένων.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας, με τις συμφωνίες αυτές «εξασφαλίζεται ότι τα λεγόμενα big data θα μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όλους τους τομείς, προσφέροντας ακόμα περισσότερα νέα πεδία επενδύσεων και με τη στήριξη βεβαίως των προϋπολογισμών των κρατών».

Στην προκειμένη περίπτωση, με τη σύμβαση επιδιώκεται «να προχωρήσει η δημιουργία των λεγόμενων οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τις επιδιώξεις της καπιταλιστικής αγοράς, σύμφωνα και με την εκάστοτε στρατηγική που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως όλες οι κυβερνήσεις». Δείχνοντας τι σημαίνει όλα αυτά τα εργαλεία να είναι στα χέρια των καπιταλιστών, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο παράδειγμα των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με αφορμή την πανδημία και πώς αυτά έγιναν πεδίο τρελής κερδοφορίας και σφοδρότατων ανταγωνισμών ανάμεσα σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές εταιρείες, κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, με χαμένους τους εργαζόμενους γενικά, τους εργαζόμενους στην Ερευνα ειδικά, συνολικά τις λαϊκές ανάγκες.

Στην ίδια Επιτροπή επικυρώθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και δεύτερη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου «στον Τομέα της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας», που έχει αντίστοιχο πάνω - κάτω περιεχόμενο, δηλαδή οφέλη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών.

Ο Γ. Δελής καταψήφισε και τη δεύτερη σύμβαση.