ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οποια «πέτρα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών κι αν σηκώσεις...
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021

INTIME NEWS

Μέρα δεν περνά που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) να μην είναι μπλεγμένες σε κάποια δραστηριότητα με επιτελείς και δυνάμεις άλλων κρατών - μελών ή «εταίρων» του ΝΑΤΟ, εντός ή εκτός συνόρων, ενισχύοντας τα ευρωατλαντικά σχήματα «τάξης και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους που κρύβει για τον λαό αυτή η εμπλοκή.

Ενδεικτικά, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση με την επωνυμία «BRIGHT STAR 21», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι ΕΔ της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, με παρατηρητές από πολλές χώρες του Κόλπου και της Αφρικής.

Η άσκηση «συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα. Παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στις ελληνικές ΕΔ να προβάλουν τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων χωρών, με κοινό σκοπό τη συμβολή τους στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, την ίδια ώρα που ελληνική πυροβολαρχία «Patriot» και δεκάδες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εμπλοκής.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην Ελλάδα η «HERCULES 21», άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΑΕ - Σαουδικής Αραβίας - Αιγύπτου.

Από τις 3 αυτές αραβικές χώρες έχουν έρθει στην Ελλάδα περί τα 30 στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων για συνεκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με τη νεοσύστατη, ΝΑΤΟικής κοπής, Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ που συμμετέχει με στελέχη από τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ' ΜΑΚ. Αρμόδιοι παράγοντες βεβαιώνουν ότι η άσκηση θα αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης και πιο τακτικής συνεργασίας, που ήδη μετρά βήματα, όπως συνεκπαιδεύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των τεσσάρων χωρών, αποστολή ελληνικής φρεγάτας στα ΗΑΕ, στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών κ.ά.

Αλλά και στη διασύνδεση ευθέως με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στ. Πετράκης, συμμετείχε στο 24ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (24th International Seapower Symposium), το οποίο διεξήχθη στο Newport, Rhode Island των ΗΠΑ, με θέματα όπως «την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διεθνή ασφάλεια», τη «Θαλάσσια Ισχύ κατά την εποχή της Πληροφορίας» και τη «Θαλάσσια Ασφάλεια επί τη βάσει κανόνων».

Ο δε αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium - NACS), που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein της Γερμανίας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «στο στρατηγικό πλαίσιο του τρέχοντος έργου της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης (Allied Air Command) καθώς και στην αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΑ. Επίσης, θέματα όπως η προώθηση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι δραστηριότητες Eπιτήρησης και Aναγνώρισης, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θυμίζουμε, στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό να έχει αναλάβει τέτοιες αποστολές στον εναέριο χώρο Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Β. Μακεδονίας, ενώ συχνά στέλνει ιπτάμενα ραντάρ και στο FIR Σόφιας που καλύπτει μέρος της Μαύρης Θάλασσας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχει μπει η Σούδα (για παροχή κάθε φύσης υποστήριξης) καθώς πέρασε τη Διώρυγα του Σουέζ και μπήκε στη Μεσόγειο το γιγαντιαίο πλοίο αμφίβιων επιθέσεων των Αμερικανών «USS Iwo Jima», φορτωμένο πεζοναύτες, συνοδευόμενο από άλλα δύο πολεμικά τους πλοία, τα «USS Carter Hall» και «USS San Antonio». Είχαν αναπτυχθεί για 109 μέρες στη Μέση Ανατολή σε υποστήριξη της απαγκίστρωσης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, και τώρα επιστρέφουν στη βάση τους στις ΗΠΑ.

Η παρουσία αυτών των πλοίων στη Μεσόγειο συνοδεύεται και από έντονη αεροπορική δραστηριότητα των Αμερικανών, πάλι με επίκεντρο τη Σούδα, καθώς, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου RC-135U, σηκώθηκε από τη βάση τους στην Κρήτη για εναέριες περιπολίες πάνω από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι ανοιχτά της Συρίας. Αρμόδιοι παράγοντες το συνδέουν με την παρουσία 4 υποβρυχίων της Ρωσίας στη βάση της στην Ταρτούς, ενώ ένα 5ο εκτιμάται ότι επιχειρεί στα νερά της ίδιας περιοχής που μπήκε ο αμερικανικός στολίσκος...

Προετοιμασίες των ΝΑΤΟικών για νέα «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την αξιοποίηση του λιμανιού και άλλων υποδομών της Αλεξανδρούπολης, μπροστά στη νέα άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων τον ερχόμενο Νοέμβρη. Χτες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Ντένις Μπάτερς, διοικητή της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής Μαύρης Θάλασσας (Area Support Group-Black Sea/ 21st Theater Sustainment Command) και του επιτελείου του με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα όσα προανήγγειλε και με δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ, δηλαδή ότι η νέα άφιξη των Αμερικανών τον Νοέμβρη θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταφορά πτητικών μέσων και ελικοπτέρων που έχει γίνει ποτέ στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Το λιμάνι δεν θα είναι η μοναδική υποδομή που θα αξιοποιηθεί για τις πρόβες πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Οπως και στο πρόσφατο παρελθόν, που αξιοποιήθηκαν το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης αλλά και το αεροδρόμιο, «θα γίνει και πάλι η πλήρης εφαρμογή των συνδυασμένων μεταφορών».