ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε αναστολές, απολύσεις και το «νέο ΕΣΥ»
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021

ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, σε όλη τη χώρα, διατρανώνοντας για μια ακόμα φορά τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές, για να μπει φρένο στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Για επιστροφή όσων τέθηκαν σε αναστολή, για κατάργηση του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Επίσης, για πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να μπορεί να γίνει με ασφάλεια, με ενημέρωση και έλεγχο. Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται επίσης τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον λαό με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, απέρριψε το αίτημα για την ανάκληση της αναστολής εργασίας των περίπου 6.000 εργαζομένων, ενώ επανέλαβε ως «λύση» τη διεύρυνση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας στις δημόσιες μονάδες Υγείας, προσλαμβάνοντας τριμηνίτες συμβασιούχους.

Απέρριψε επίσης το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με την απόλυση να είναι αντιμέτωποι 6.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τον Δεκέμβρη, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων. Ανακοινώθηκαν παράλληλα η παράταση του εγκλωβισμού 3.200 συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ για έναν ακόμα χρόνο και η εξάμηνη παράταση στους 1.200 επικουρικούς (31/10 λήγουν οι συμβάσεις τους).

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
«Και από τη συνάντηση επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της "ατομικής ευθύνης", στο πλαίσιο της οποίας μετέτρεψε το εμβόλιο από επιστημονικό επίτευγμα σε αντεργατικό εργαλείο, για τη γενίκευση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων με ημερομηνία λήξης, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την "αντικατάσταση" μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες. Επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης που αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών Υγείας.

Απάντηση στην πολιτική αυτή, που βασικός πυρήνας της είναι η επιχειρηματική λειτουργία σε Υγεία και Πρόνοια, μπορούν να δώσουν οι αγώνες των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», δήλωσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», το Σωματείο Συνταξιούχων, τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» και εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ζωή Κιούρκα, γιατρός του νοσοκομείου, και ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του νοσοκομείου, που έγινε ακόμη εντονότερη με την αναστολή εργασίας 50 εργαζομένων και απαιτώντας να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα αναδείχθηκε ότι έκλεισαν τα Τμήματα Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και μεταφέρονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις, μένει αναξιοποίητος ο εξοπλισμός, διαλύθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε Νάουσα και τα γύρω χωριά. Αδειάζει σταδιακά από υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).

ΛΑΡΙΣΑ
Στη Θεσσαλονίκη, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξαν τα σωματεία του νοσοκομείου.

Στη Θεσσαλία

Συγκεντρώσεις με στάση εργασίας στα προαύλια των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία.

Οι υγειονομικοί ανέδειξαν τη γύμνια των δημόσιων μονάδων Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου περίπου 90 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες κενά ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, η Ογκολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας να έχει χάσει το 50% της δύναμής της, ενώ νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι έχουν αλλάξει πόστα για να βγαίνουν οι βάρδιες.

Ταυτόχρονα, μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων, κατήγγειλε πως μεθοδεύεται ξανά η μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου, γεγονός που θα έχει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία του λαού της πόλης. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες, εργαζόμενη κατήγγειλε πως επικοινώνησε με το εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί για την αντιμετώπιση δερματολογικού προβλήματος και ενημερώθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, αφού η γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας έχει τεθεί σε αναστολή.

Αλλά και στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος του Σωματείου των νοσοκομειακών γιατρών, Εκτορας Γάζος, κατήγγειλε πως «ενώ 50 συνάδελφοι υγειονομικοί βρίσκονται εκτός εργασίας την ώρα της μάχης με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις εργασίας άνω των 100 υγειονομικών επικουρικών».