ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Κέντρισε το ενδιαφέρον η παρουσίαση μαχητικών τεχνών
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021

Για μία ακόμα χρονιά, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σημαντική θέση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταλαμβάνουν οι αθλητικές δραστηριότητες. Η αυλαία τους άλλωστε άνοιξε με την πραγματοποίηση του Λαϊκού Αγώνα Δρόμου την περασμένη Κυριακή στο Πάρκο Τρίτση, ο οποίος αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου.

Η σκυτάλη πέρασε από χτες στο Αθλητικό Στέκι, όπου υπάρχει πλούτος εκδηλώσεων, με παρουσιάσεις αθλημάτων (μαχητικές τέχνες, γυμναστική, αναρρίχηση, ορεινή πεζοπορία) καθώς και τουρνουά σκακιού, με πλήθος συμμετοχών για μία ακόμα φορά. Και, βέβαια, για τους μικρούς την παράσταση κλέβει ο τοίχος της αναρρίχησης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε την επίδειξη δυο ιαπωνικών στιλ, του Αϊκίντο και του Κατόρι Σίντο-Ρίου, καθώς και μιας μεγάλης ποικιλίας κινεζικού στιλ κάτω από τη γενική ονομασία Γου Σου Κουνγκ Φου. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι σύλλογοι Athens Bushido Center, με εκπαιδευτή τον Παναγιώτη Αγριο, ο ΑΣ «Ροή» με προπονητή τον Μύρωνα Τορνεσάκη, ο ΑΣ «Ανάτασις» με προπονητή τον Δημήτρη Μαντρά, ο ΑΣ «Ατραπός» με προπονητή τον Κώστα Γεωργίου, ο ΑΣ Γουκούνγκ Β. Προαστίων με προπονητή τον Κώστα Μαθιόπουλο και ο ΑΣ Αετός Γαλατσίου με προπονητή τον Χρήστο Παπαχρήστου.


Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Ανδρέας Σοφιανός, επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ευχαρίστησε τους αθλητές των συλλόγων και τους προπονητές τους για την παρουσία τους στο Φεστιβάλ. Οπως τόνισε, η ΚΝΕ για μια ακόμα φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φρόντισε να εμπλουτίσει το αθλητικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο Αθλητικό Στέκι. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο - σημείωσε - να αναδείξει τη σημασία της αθλητικής δραστηριότητας αλλά και να ενισχύσει την επαφή με τα αθλητικά σωματεία που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, προβάλλοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας μέτρα στήριξης.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών Διονύσης Τσετέλης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρεξηγημένη άποψη που υπάρχει σήμερα για τις μαχητικές τέχνες, αφού κάποιοι τις συνδέουν με τη βία ή τις συσχετίζουν με θρησκευτικά και μεταφυσικά νοήματα. Πρόσθεσε ότι η διαστρέβλωση και κυρίως η εμπορευματοποίηση σήμερα των πολεμικών τεχνών έχουν οδηγήσει στο να χάσουν την ουσία τους, βάζοντας εμπόδια σε κάποιον που θέλει να τις ανακαλύψει και να ασκηθεί σε αυτές. Εξήγησε πως ο δρόμος των πολεμικών τεχνών έχει τρία θεμέλια: Την ηθική συμπεριφορά, την πειθαρχία και τη φιλοσοφία. Καταλήγοντας έκανε αναφορά σε κείμενο του ηρωικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, από το 1946, για τη σχέση που θα πρέπει να έχουν οι κομμουνιστές με την άθληση και τη Φυσική Αγωγή: «Γερό μυαλό σε γερό κορμί συγκροτούν τον αγωνιστή - μέλος του ΚΚΕ σαν ατομική φυσική μονάδα».

Περνώντας στο αγωνιστικό μέρος, η παρουσίαση ξεκίνησε με την επίδειξη της τέχνης του Αϊκίντο, ακολούθησε η παρουσίαση των διαφόρων στιλ Γου Σου Κουνγκ Φου και το πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση του ιδιαίτερου στιλ Κατόρι Σίντου Ρίο.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκ μέρους του ΚΚΕ δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους συλλόγους και μετάλλια σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Τις απονομές έκανε ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ