Μεγάλο ενδιαφέρον στην Κεντρική Εκθεση
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021

«150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα... Η πρώτη έφοδος στον ουρανό... Η σημερινή πάλη για να τον κατακτήσουμε...»: Αυτό είναι το θέμα της Κεντρικής Εκθεσης του 47ου Φεστιβάλ που δεσπόζει στον χώρο δίπλα στην Κεντρική Σκηνή, στην οποία γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις και οι επισκέπτες παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η εξέγερση των κομμουνάρων, η πρώτη στην Ιστορία προλεταριακή επανάσταση και εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας, αποτελεί μεγάλο ιστορικό γεγονός, «το πιο υψηλό παράδειγμα του πιο περίλαμπρου προλεταριακού κινήματος του 19ου αιώνα», που μελετήθηκε ιδιαίτερα και από τους κλασικούς, τον Μαρξ, τον Ενγκελς και τον Λένιν.

Η Παρισινή Κομμούνα σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια να πάρει την εξουσία στα χέρια της η εργατική τάξη. Και αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούσιων συμπερασμάτων, γιατί καταρχήν ανέδειξε ήδη από τότε τη δυνατότητα να ανατραπεί αυτό το σύστημα, τη δυνατότητα να οικοδομηθεί η σοσιαλιστική κοινωνία, η εργατική εξουσία.

Οι 72 μέρες της Κομμούνας εμπνέουν και σήμερα για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η επαναστατική πάλη, για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η εργατική εξουσία.

Κι αυτά τα συμπεράσματα είναι που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο η έκθεση στο φετινό Φεστιβάλ, αξιοποιώντας σε δυο σημεία της όμορφα βίντεο που προβάλλονται σε οθόνες, καθώς και μια τεράστια κόκκινη σημαία συμβολίζοντας τη σημαία των κομμουνάρων στο Δημαρχείο του Παρισιού τον Μάρτη του 1871.