Η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία των γυναικών!

Ξεχωρίζει η ενότητα με τις θέσεις της ΚΝΕ για την εξάλειψη της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών

Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό οι επισκέπτριες και επισκέπτες της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ πέρασαν από το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, την «Κόκκινη Γωνιά». Στον χώρο δεσπόζει η έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία».

Το στέκι της Επιτροπής είναι εμπνευσμένο από τα τρένα της επανάστασης «Αγκίτ - Προπ» που όργωναν το νεαρό σοβιετικό κράτος μετά το 1917 για να στείλουν το μήνυμα της σοσιαλιστικής επανάστασης σε κάθε γωνιά της Ρωσίας. Ετσι και στην «Κόκκινη Γωνιά», οι επισκέπτες «επιβιβάζονταν» στα «βαγόνια» για να γνωρίσουν τις πρωτοπόρες και επαναστατικές θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισότιμη θέση της γυναίκας στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ η «Κόκκινη Γωνιά» αποτέλεσε σημείο συνάντησης των νέων που προβληματίζονται για τις αιτίες των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο αποτρόπαιο περιστατικό της δολοφονίας της 32χρονης εκπαιδευτικού στη Ρόδο από τον πρώην σύντροφό της. Εχει πυροδοτήσει δικαιολογημένα την οργή, την αγανάκτηση, τον προβληματισμό, που χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές - κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία, αλλά και στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που «γεννούν» δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους. Η ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ για την εξάλειψη της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα της εργοδοτικής και κρατικής, μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Ηταν πλήθος οι νέες και οι νέοι επισκέπτες της «Κόκκινης» Γωνιάς» που εξέφρασαν προβληματισμό αναφορικά με τα αντιδραστικά στερεότυπα για την κοινωνική θέση της γυναίκας, που καλλιεργούνται από διάφορα «κανάλια», όπως τα ΜΜΕ και ΜΚΔ, τα ριάλιτι.

Τη συζήτηση τροφοδότησαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το υποκριτικό ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των αστικών κυβερνητικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ κ.ά., για τα δικαιώματα των γυναικών του πολύπαθου αφγανικού λαού.

Οι επισκέπτριες συζήτησαν με τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και δράσης για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκες στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, μέσα από τη συμμετοχή στους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, αλλά και μέσα από τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους φοιτητικούς συλλόγους.

Εκεί διακινείται και η έκδοση της Επιτροπής με τα υλικά της Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».