ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων

Μέρα δράσης η Τρίτη 5 Οκτώβρη. Καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα για την Υγεία

Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στη 2η ΥΠΕ
Μέρα πανελλαδικής δράσης θα είναι η Τρίτη 5 Οκτώβρη για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, ενόψει του νέου μπαράζ απολύσεων συμβασιούχων, με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικό, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.λπ.). Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα σωματεία να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις για κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, με τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν», ΨΝΑ «Δαφνί» και ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» να έχουν πάρει ήδη απόφαση συμμετοχής, ενώ τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν τα ΔΣ των Σωματείων σε «Τζάνειο», Νίκαια και «Μεταξά». Στο πλευρό τους ήδη έχουν εξαγγείλει ότι θα βρίσκονται και πάλι φορείς και σωματεία της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλούν σε ένταση της πάλης ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», που προβλέπει επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του «Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία» (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών», τα οποία διαμόρφωσε το «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών» (ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ), στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, όλο και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένης μελλοντικά και της μισθοδοσίας του ολοένα λιγότερου και φθηνότερου προσωπικού) των νοσοκομείων - επιχειρήσεων θα πρέπει να καλύπτεται από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς - «πελάτες», τον ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικές εταιρείες.

Στον Πειραιά

Στον Πύργο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) προχώρησαν προχτές και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», σωματεία και φορείς (Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Σύλλογοι Γυναικών Νίκαιας και Κερατσινίου, Σύλλογος Συνταξιούχων του Δημοσίου) της ευρύτερης περιοχής στον Πειραιά, διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της ΥΠΕ - που πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση των εργαζομένων - επιδόθηκε το υπόμνημα του Συλλόγου με τα συσσωρευμένα προβλήματα σε πληθώρα τμημάτων του νοσοκομείου και τα αιτήματα για άμεσες μαζικές προσλήψεις, ανάκληση μετακινήσεων και αναστολών και αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, με τη διοίκηση να μη δεσμεύεται για την ικανοποίησή τους.

«Οπως είναι κατανοητό, όταν για πάνω από ένα χρόνο οι υποσχέσεις για πρόσληψη ακόμη και του επικουρικού προσωπικού έχουν πέσει στο κενό και από την άλλη πλευρά οι αναστολές προσωπικού έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία, αλλά θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματά μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων «Μεταξά».

Στην Ηλεία

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας έδωσαν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον διοικητή, επισημαίνοντας τα προβλήματα και απαιτώντας άμεσα τη δρομολόγηση λύσεων. Σημειωτέον, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο ΓΝ Πύργου είναι ότι λειτουργεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δικό του παθολόγο, αλλά με μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά τη σύσκεψη σωματείων και φορέων που προκλήθηκε πρόσφατα στον Πύργο, όπου αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις με αφορμή τη σημερινή κατάσταση.

Στη χτεσινή παρέμβαση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις, του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, καθώς και η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ).

Ταυτόχρονα, με ξεχωριστό κάλεσμα, αφίσα και ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς και όχι μόνο, προχωρούν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε Αμαλιάδα και Πύργο στις 5 και 10 Οκτώβρη αντίστοιχα, στις 6.30 μ.μ. στις κεντρικές πλατείες των δύο πόλεων.

Χίος: Αγωνιστική «υποδοχή» στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας

Αγωνιστική υποδοχή στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου και μαζικοί φορείς στη Χίο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, απαιτώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα κτιριακά προβλήματα - που «αντιμετωπίζονται» από την κυβέρνηση με κοντέινερ στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου - κ.λπ.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Σκυλίτσειου» σημειώνει την πενιχρή χρηματοδότηση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά, με τις κτιριακές υποδομές να βρίσκονται σε κατάσταση προπολεμικής περιόδου και τους ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοντέινερ που ξεφυτρώνουν στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου σαν μανιτάρια.

«Η υποστελέχωση των κλινικών και των τμημάτων από υγειονομικούς και η λειτουργία του νοσοκομείου από δεκάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ΟΑΕΔ, επικουρικούς κ.λπ.), ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποδεικνύουν ότι το γαϊτανάκι των εξάμηνων ή ετήσιων παρατάσεων των συμβάσεων όλων των κυβερνήσεων καλά κρατεί, για να έχουν με το πιστόλι στον κρόταφο τους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, να καλύπτουν ανεπαρκώς τις υγειονομικές δομές», τονίζει το Σωματείο, αναδεικνύοντας επίσης την εργολαβοποίηση υπηρεσιών όπως της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης, που παραδίδονται σε ιδιώτες.