ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Εξοπλισμοί δισ. ευρώ για νέα επιθετικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021

Nέα επιθετικά σχέδια και εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό και την Υποσαχάρια Αφρική σηματοδοτούν οι νέοι εξοπλισμοί δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χτες με τυμπανοκρουσίες στο Παρίσι, υπηρετώντας όχι την άμυνα της χώρας, όπως ισχυρίζονται, αλλά τα σχέδια της αστικής τάξης για την αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή, που θα κληθεί να πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσία των Μητσοτάκη και Μακρόν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας υπέγραψαν διμερή Συμφωνία για την εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια», για το περιεχόμενο της οποίας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει υποτίθεται τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

Οσα συζητήθηκαν, πάντως, πίσω από κλειστές πόρτες οριστικοποίησαν την αγορά άλλων 6 μαχητικών «Rafale», κοντά στα 18 που είχαν ήδη παραγγελθεί. Την παραγγελία για 3+1 νέες φρεγάτες. Την αγορά αργότερα και άλλων πλοίων. Και με εφόδιο όλο αυτό το αναβαθμισμένο οπλοστάσιο, τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές σε μια σειρά ζώνες που βράζουν από την ένταση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά το ίδιο το κείμενο - «φωτιά» της Συμφωνίας από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού.

Θυμίζουμε άλλωστε πως υπάρχει ήδη αίτημα από το Παρίσι για αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο Μάλι της Αφρικής, προς υποστήριξη των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν εκεί, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να βάλει πλάτη στην ευρωενωσιακή αποστολή «Agenor», στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ» (EMASOH), που «στοχεύει» στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Ολα αυτά, ως στοιχεία της επιδιωκόμενης από μέρους τους «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να μπορεί να υπερασπίζεται «αυτοτελώς» και «συμπληρωματικά» με το ΝΑΤΟ τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων, με νέες επεμβάσεις και πολέμους.

Γι' αυτά τα σχέδια άλλωστε «βάζουν πλώρη» οι 3+1 φρεγάτες «FDI Belharra» που αποφασίστηκε να αγοραστούν σε πρώτη φάση, ενώ δρομολογείται και η αγορά 3+1 κορβετών «Gowind».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, γνωστοποιήθηκε ότι χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με στελέχη των γαλλικών κατασκευαστριών «Naval Group» και MBDA, υπέγραψαν «Μνημόνιο Συνεργασίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων» για αυτές τις 3+1 φρεγάτες, που θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο της «Naval» στο Lorient.

Το κόστος προϋπολογίζεται ήδη στα 5 δισ. ευρώ, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησαν ήδη «οψιόν» για δυνατότητα ...υπέρβασης αυτού του έτσι και αλλιώς ιλιγγιώδους ποσού, σε εποχές που, τάχα, δεν περισσεύουν για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας κ.λπ.

Σημειωτέον, γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι η συζήτηση για τις κορβέτες είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, χωρίς να έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο επίσημων ανακοινώσεων, καθώς βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, χωρίς ακόμα να το έχουν λήξει, συν το παζάρι για τη διαμόρφωση του οπλισμού τους.

Ωστόσο στη Δομή Δυνάμεων που πάνε να συνθέσουν, κομμένη και ραμμένη πάνω στα ευρωατλαντικά προτάγματα, είναι αναγκαίο στοιχείο, ακριβώς ώστε οι μεγαλύτερες μονάδες, οι φρεγάτες να αποδεσμευτούν από το Αιγαίο, για να αναπτυχθούν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ελληνικές θάλασσες, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο «ευρωατλαντικού χωροφύλακα» στην ευρύτερη περιοχή.

«Πρωτοπαλίκαρο» και για τα ευρωενωσιακά σχέδια

Οι δυο ηγέτες, άλλωστε, ήταν σαφέστατοι στις δηλώσεις τους, μετά τις υπογραφές, ως προς τον τέτοιο προσανατολισμό τους.

Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης μίλησε «για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», βασικά στρατιωτική αυτονομία ώστε να δρα με δικά της μάχιμα τμήματα και μονάδες, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, πάνω στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι με τον Μακρόν έχουν «το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Συμφωνία, λοιπόν, αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μία Ευρώπη που (...) θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ (...) Μία Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη», τόνισε δείχνοντας τον βασικό ρόλο που επωμίζεται ανοικτά η ντόπια αστική τάξη στη στρατιωτική ενδυνάμωση της ΕΕ, με ό,τι κινδύνους μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται.

Αλλωστε, δίνοντας ο πρωθυπουργός το υπόβαθρο της αγοράς των γαλλικών φρεγατών, είπε ότι «έχει προφανώς κίνητρο εθνικό, καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας. Εχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία», της ΕΕ, «έχει όμως η επιλογή αυτή και έναν χαρακτήρα ευρωατλαντικό. Γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ αλλά και δυο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Και μια Ευρώπη η οποία ενισχύει την άμυνά της, ενισχύει εντέλει και την ίδια τη διατλαντική συμμαχία», πρόσθεσε αποδίδοντας ανάγλυφα τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της νέας τέτοιας αγοράς και των αναγκών που πάει να καλύψει, πολύ μακριά από όσα λέγονται περί άμυνας της χώρας.

Εξάλλου, ο Μητσοτάκης διαπίστωνε στις δηλώσεις του ότι «η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία έχει ξεκινήσει (...) να αποκτά πραγματικό περιεχόμενο», εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ στο α' εξάμηνο του 2022, «θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση», ώστε η ΕΕ να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, αναπτύσσοντας «τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ' ανάγκη να προσβλέπει - εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο - στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας (...) κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση». Διεκδικώντας μάλιστα τα εύσημα ως πρωτοπόρος σε αυτή την πορεία, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας προφανώς το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας».

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς τον Οκτώβρη πάνε για τον γ' γύρο Στρατηγικού Διαλόγου και τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία με τους Γάλλους «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας». Τόνισε, άλλωστε, ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια 5ετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Μακρόν, που προαναγγέλλοντας περισσότερες και σκληρότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από πλευράς ΕΕ, είπε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια γιατί όταν δεχόμαστε πιέσεις από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους θα πρέπει να δρούμε». Τόνισε, στο πλαίσιο και των αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ότι «εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ πρώτα ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό», εξ ου και «θα ήμαστε αφελείς εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα». «Αρα», πρόσθεσε, «με τον ίδιο ρεαλισμό θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία και ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό»...

Ενήμερες οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των αναδιατάξεων από την AUKUS η συμφωνία

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», απέδωσε το κλείσιμο της συμφωνίας, μεταξύ άλλων, στις «αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή, με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία», και η οποία «έπαιξε τον ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της Συμφωνίας και στην ολοκλήρωσή της στη μορφή που απέκτησε».

Επιβεβαίωσε, δε, ότι «πάνω στο τραπέζι είναι και η επέκταση αυτής της Συμφωνίας και για άλλα όπλα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά λίγο αργότερα».

Για, δε, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το παζάρι για την οριστικοποίηση της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις (διάρκειά της, παραπέρα σημεία παρουσίας των Αμερικανών στη χώρα κ.λπ.) είπε ότι «υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και αλληλοσυνεννόηση για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα».

Εξάλλου, πηγές από το ΥΠΕΞ ανέφεραν χτες ότι η Συμφωνία «βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί για λόγους που δεν είναι άμεσα συνυφασμένοι με το κείμενό της».

Ενώ σημειώνουν σχετικά με την πρόνοια της Συμφωνίας για την «ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο» ότι «η επιδίωξη αυτή θα γίνει, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις στρατηγικές σχέσεις με άλλους συμμάχους της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ». Διαβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας «είχε ενημερώσει έγκαιρα την αμερικανική πλευρά για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας»...