ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Να διαμορφωθεί ένα κίνημα διεκδίκησης για το δικαίωμα στην άθληση

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στην ειδική εκδήλωση προς τιμήν των Ολυμπιονικών του Τόκιο. Στα προβλήματα του αθλητισμού εστίασαν οι αθλητές

Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021

Eurokinissi

Από την εκδήλωση στη Βουλή
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους αθλητές που διακρίθηκαν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στην εκδήλωση εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο βουλευτής του, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στους αθλητές τόνισε αρχικά ότι «νιώθουμε ικανοποίηση για τις προσπάθειες όλων σας και ιδιαίτερα περήφανοι για τις νίκες που μας χαρίσατε», δίνοντας συγχαρητήρια στους ίδιους αλλά και στις οικογένειές τους, στους προπονητές τους και σε όσους συνέβαλαν στις επιτυχίες τους.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην άλλη διάσταση του αθλητισμού, που προάγει την ευγενή άμιλλα, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, και που δεν είναι συνώνυμο του ανταγωνισμού ούτε εμπόρευμα. Ο αθλητισμός είναι βασική προϋπόθεση για να διαμορφώνουν κυρίως οι νέοι κοινωνική προσωπικότητα, αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα και την αγωνιστική στάση ως τρόπο ζωής, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Με αυτήν την έννοια, σημείωσε, «είστε πρότυπο για τη νέα γενιά, προάγοντας το αθλητικό και ολυμπιακό ιδεώδες». Πρόσθεσε ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι μακριά από το ντόπινγκ, που ακυρώνει την ουσία του αθλητισμού, υπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Στάθηκε επίσης στις ευθύνες των κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους, παρότι η χώρα μας είναι γενέτειρα του Ολυμπισμού, δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην άθληση για όλο τον λαό και τη νεολαία. Για το ΚΚΕ, τόνισε, ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους, αλλά δικαίωμα για τους πολλούς, ενώ παρουσίασε τη θέση του Κόμματος για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινά ο αθλητισμός από την προσχολική ηλικία και να διαπερνά όλες τις φάσεις και τις ηλικίες του λαού, με σύγχρονες αθλητικές υποδομές, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, συστηματική ιατρική των αθλούμενων και των αθλητών, προγράμματα μαζικού αθλητισμού όπου θα συμμετέχουν και οι Ολυμπιονίκες.

«Οσοι αναγνωρίζουμε τον κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης για να γίνει πράξη το δικαίωμα του λαού στον Αθλητισμό, όπου κάθε επιτυχία των αθλητών που ανεβαίνουν στο βάθρο των μεταλλίων θα έχει πίσω του χιλιάδες αθλούμενους και όχι χορηγούς και σπόνσορες», υπογράμμισε.

Απηύθυνε κάλεσμα εκ μέρους του ΚΚΕ προς τους Ολυμπιονίκες «να αξιοποιήσουν το κύρος τους σε αυτήν την κατεύθυνση, για να μπουν οι νέοι της χώρας μας στον τίμιο αγώνα, στον υγιή συναγωνισμό με τους νέους όλου του κόσμου, ως παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Γης από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά, κόντρα στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στην εμπορία των ανθρώπων. Για να καμαρώσουμε επιτυχίες αθλητών με ολοκληρωμένες προσωπικότητες και όχι ρομπότ ρυθμισμένα για μεγάλες επιδόσεις κατά παραγγελία πολυεθνικών, που θα πωλούνται και θα αγοράζονται από αυτές», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Το σύνθημα "Ο αθλητισμός όπως και ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς" συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση την αντίληψή μας ως Κόμματος για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, αλλά και την αντιπαράθεσή μας με το σημερινό σύστημα, μακριά από χορηγούς, διαφημιστικά πακέτα και αθλητές - Σούπερμαν».

Περισσότερη στήριξη ζήτησαν οι αθλητές

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αθλητές που κατέλαβαν μέχρι και την 8η θέση στα αγωνίσματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Γιώργος Πομάσκι, ομοσπονδιακός τεχνικός τους ΣΕΓΑΣ και προπονητής του χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου, και ο Ναπολέοντας Κεφαλόπουλος, προπονητής της 8ης Ολυμπιονίκη στο βάδην Ευαγγελίας Ντρισμπιώτη.

Εκ μέρους των αθλητών τοποθετήθηκαν ο Λευτέρης Πετρούνιας από τους κρίκους, η Ελισάβετ Τελτσίδου από το τζούντο και ο Μάνος Ζερδεβάς από την Εθνική πόλο ανδρών. Στάθηκαν κυρίως στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός, ζητώντας περισσότερη στήριξη από το κράτος.

Ο Λ. Πετρούνιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απευθύνω έκκληση προς άπαντες να στηρίξουν τον αθλητισμό (...) όχι μόνο όταν πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κόβουμε κάθε μέρα τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας, ζητάμε τη βοήθειά σας».

«Το μετάλλιο στο πόλο ήταν το πρώτο σε ομαδικό άθλημα. Το πόλο όμως δεν ανήκει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν έχουμε παροχή σύνταξης, ασφάλισης και χρηματικές απολαβές», είπε ο Μ. Ζερδεβάς.

Η δε Ελ. Τελτσίδου σημείωσε πως «κανένας που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό δεν μπορεί να καταλάβει τις θυσίες μας. Κάθε μέρα ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Είναι στενάχωρο να μη μας στηρίζει η πολιτεία. Υπάρχουν αθλητές που σταμάτησαν το όνειρό τους για βιοποριστικούς λόγους. Αν και είμαι δυνατή για να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι σκέψεις για το αβέβαιο μέλλον μου με απομακρύνουν από τον στόχο μου».