Ζητούμενο οι όροι ασφαλείας και το πλήρες άνοιγμα των πανεπιστημίων
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021

Σε αβεβαιότητα και ανησυχία βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας μπροστά στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, αφού η κυβέρνηση έχει πετάξει στα ίδια τα ιδρύματα το μπαλάκι για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους.

Κάποια ιδρύματα ανακοίνωσαν και προχώρησαν από χτες στην έναρξη των μαθημάτων (π.χ. ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο κ.ά.), ενώ άλλα έχουν μεταθέσει το άνοιγμά τους για τις 11 Οκτώβρη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, όλοι - διοικήσεις, πανεπιστημιακοί και κυρίως οι φοιτητές, που βρίσκονται δυόμισι χρόνια μακριά από τις σχολές τους - επιθυμούν να επιστρέψουν στη διά ζώσης διδασκαλία, ανάγκη που στα λόγια παραδέχεται και η κυβέρνηση, στην πράξη όμως δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους όρους προστασίας. Και είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στα ΑΕΙ, αλλά το διά ζώσης άνοιγμα για το σύνολο των μαθημάτων και εργαστηρίων να είναι ακόμα αίτημα προς κατάκτηση.

Απέναντι σε αυτήν την πίεση που δέχονται τα ιδρύματα, έχουν υπάρξει από συλλογικά όργανα πανεπιστημίων και προτάσεις για να μην αρχίσουν όλα τα μαθήματα διά ζώσης, αλλά ένα ποσοστό τους να γίνεται και πάλι διαδικτυακά. Κάτι όμως που δεν μπορούν να δεχτούν οι φοιτητές, που έχουν χάσει ήδη μεγάλο μέρος των κανονικών σπουδών τους και οργανώνουν αγωνιστικές δράσεις, προτάσσοντας την απαίτησή τους να γίνουν ξανά φοιτητές!

«Το υπουργείο Παιδείας, μόλις 10 μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με ανακοίνωσή του και ΚΥΑ ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη διεξαγωγή των μαθημάτων αποκλειστικά με φυσική παρουσία, χωρίς δυνατότητα εξειδίκευσης ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε πανεπιστημίου (π.χ. προγράμματα διδασκαλίας, υποδομές, μέγεθος αιθουσών, κ.λπ.) και χωρίς την πρόβλεψη εξειδικευμένων μέτρων προστασίας από τη διασπορά του Covid-19», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση, με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, μεταφέρει τις ευθύνες της όποιας λειτουργίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα και προτάσσει την ατομική ευθύνη, αποποιούμενη τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της».

Ο ένας μετά τον άλλον οι Σύλλογοι ΔΕΠ ζητούν μέτρα όπως εξεύρεση νέων χώρων, δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, αύξηση δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς, επίσπευση των εμβολιαστικών κέντρων εντός των ιδρυμάτων, ενίσχυση των ιδρυμάτων με έκτακτη χρηματοδότηση για προμήθεια μέσων προστασίας κ.ά. Αντ' αυτού η κυβέρνηση στη σχετική ΚΥΑ κάνει... σύσταση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να φέρουν μαζί τους και να κάνουν χρήση αλκοολούχου διαλύματος (!), μετατρέποντας και πάλι το πρόβλημα σε θέμα ατομικής ευθύνης.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αφήνει τα ιδρύματα εντελώς μόνα τους να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση: Μόνα τους να αποφασίσουν "τους τρόπους παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων ανά ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος" (...) τη στιγμή που είναι γνωστές οι ελλείψεις σε υποδομές (αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια) και οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας», σημειώνει ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Φοιτητές από σχολές του ΑΠΘ, του ΔΙΠΑΕ και του ΠΑΜΑΚ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την προηγούμενη βδομάδα για το άνοιγμα των ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη μίλησαν για μικρές αίθουσες που δεν επαρκούσαν ούτε πριν την πανδημία στα μαζικά μαθήματα, για ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Για το ΔΙΠΑΕ είπαν χαρακτηριστικά ότι για την καθαριότητα απασχολούνται 72 άτομα με 8μηνες συμβάσεις, ενώ για το ΑΠΘ σημείωσαν ότι υπάρχει πρόταση της διοίκησης να παραλείπεται το διάλειμμα μεταξύ των 45' στα δίωρα μαθήματα, ώστε στον επιπλέον χρόνο να αερίζονται οι αίθουσες, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για την απολύμανση των αιθουσών μετά από κάθε μάθημα.

Αντίστοιχα, στην Αττική από χτες που άρχισε η λειτουργία κάποιων σχολών είδαμε ήδη εικόνες συνωστισμού και «σαρδελοποίησης» φοιτητών στο λεωφορείο της γραμμής 250 που εξυπηρετεί την Πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές διεκδικούν να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια των λεωφορείων 608, 250, 242 που οδηγούν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, και όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές να μπορούν να μετακινούνται με τα ΜΜΜ πληρώνοντας μειωμένο εισιτήριο με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους στο Τμήμα, έως ότου εκδοθεί το πάσο τους.