ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο κενό η νέα προσπάθεια των φασιστοειδών να τρομοκρατήσουν
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021

Γιώργος Σαραφίδης
Ακόμη μία οργανωμένη δολοφονική επίθεση πραγματοποιήθηκε από φασιστοειδή στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με στόχους μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την ώρα που πραγματοποιούσαν μαζική πολιτική εξόρμηση στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη.

Το μεσημέρι της Κυριακής, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ εξορμούσαν στην κατάμεστη πλατεία, με τον «Ριζοσπάστη» και το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης, όπως και με προπαγανδιστικό υλικό, για τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη, στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη. Ξαφνικά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών, θαμώνων, αλλά και δεκάδων μικρών παιδιών που έπαιζαν στην πλατεία, ομάδα περίπου 10 φασιστοειδών εμφανίστηκε κρατώντας χοντρές αλυσίδες, ξύλα, ακόμα και taser (όπλο που προκαλεί ηλεκτρικό σοκ), εκ των οποίων κάποια φορώντας κράνη και κουκούλες, επιτέθηκε εντελώς απρόκλητα, τραυματίζοντας μάλιστα 4 μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αποτέλεσμα 3 από αυτά να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Οι φασίστες δεν κατάφεραν να επιβάλουν την τρομοκρατία, παρά τον δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης.

Μετά την άμεση αντίδραση όσων βρίσκονταν στο σημείο, τράπηκαν σε φυγή. Αμεσα, στο σημείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, με μέλη της ΚΝΕ να φωνάζουν συνθήματα και να καλούν τον λαό της περιοχής να απομονώσει τους φασίστες, ενώ παράλληλα άρχισαν να διαβάζονται στην ντουντούκα οι πρώτες καταγγελίες της νέας φασιστικής επίθεσης.

Νίκος Νταβράνης
Τη θρασύδειλη φασιστική επίθεση κατήγγειλαν σειρά εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων του κινήματος, από τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα.

Σε δήλωσή της, λίγα μόλις λεπτά μετά την επίθεση, η αυτόπτης μάρτυρας Νικολέτα Θεογνώστου, εκλεγμένη σύμβουλος του δήμου Παύλου Μελά, κατήγγειλε πως με ευθύνη της κυβέρνησης και της αστυνομίας οι οργανωμένες και οπλισμένες φασιστικές ομάδες αλωνίζουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης ανενόχλητες.

Είναι βαθιά γελασμένοι!

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ορισμένων από τη φασιστική συμμορία, ανάμεσά τους και του επικεφαλής της επίθεσης, σημειώνοντας πως «αν νομίζουν πως θα φοβίσουν τον λαό, τους ανθρώπους του μόχθου και τη νεολαία είναι βαθιά γελασμένοι». Απαίτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, «να προστατέψει την ελεύθερη πολιτική δράση, τη δράση του κινήματος από τις επιθέσεις τους» και κάλεσε τον λαό «να τους απομονώσει στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς».

Για ακόμη μία φορά ερωτήματα προκάλεσε η αστυνομία με τη στάση της. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 12 προσαγωγές σε άσχετα σημεία, χωρίς ωστόσο μεταξύ τους να εντοπίζεται κάποιος από τους δράστες της επίθεσης. Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής και οι θαμώνες στα μαγαζιά της πλατείας αναγνώρισαν με ευκολία την ταυτότητα των ναζί, μετά την επίθεση οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές σε απομακρυσμένα σημεία και μάλιστα ανηλίκων που δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση.

Μιχάλης Λαζαρίδης
Αργά χτες βράδυ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός 30χρονου που συμμετείχε στην επίθεση -χωρίς να ανακοινώσει άλλα στοιχεία- και πως σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.



Μάριος Νικοδήμου


Σταύρος Παπαδόπουλος


Από τη στιγμή της επίθεσης