ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
«Εικαστική Διαδρομή» στον χώρο του καταφύγιου
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021

Ανοιξε τις πύλες του το ιστορικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα Υψηλά Αλώνια και αποτελεί και φέτος το σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την απελευθέρωση της Πάτρας από τον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τις οποίες διοργανώνουν ο δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του.

Στους χώρους του καταφύγιου, πέρα από την έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού υλοποιήθηκε φέτος και η «Εικαστική Διαδρομή», η οποία συνθέτει μια ενιαία εγκατάσταση που ξεδιπλώνεται στις στοές και τους θαλάμους του καταφύγιου, ακολουθώντας το «νήμα» Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση. Το παραπάνω εγχείρημα υλοποιήθηκε με την παρέμβαση καθηγητών του εικαστικού εργαστηρίου του δήμου και υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Το καταφύγιο φιλοξενεί εικαστικά έργα των Χρύσας Αγάθου, Ganaelle Bressoud, Μαρίας Κανελλοπούλου, Τότας Κοντόγιωργα, Σπύρου Μεθενίτη, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από πηλό, μέταλλο και γυαλί, κατασκευασμένα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στις έννοιες του αγώνα, της ειρήνης και της ελευθερίας, και πρόκειται να παραμείνει σε μόνιμη βάση, συμπληρώνοντας και δημιουργώντας γόνιμους συνειρμούς με τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής που παρουσιάζονται παράλληλα.