ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις για προστασία των εργαζομένων και αυξήσεις μισθών
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021

Από τη διαδήλωση στη Μασσαλία
Απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έγιναν προχτές σε Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους από πολλούς κλάδους να ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία. Κατήγγειλαν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν, που την ίδια στιγμή «μπουκώνει» με νέα προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), οργάνωσαν 24ωρη απεργία στους κλάδους τους. Με σύνθημα «Το μέλλον ανήκει σε όσους αγωνίζονται», το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας προτάσσει τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 32 ώρες τη βδομάδα (χωρίς μείωση αποδοχών) και τη διαφύλαξη των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων δαπανών», με το πετσόκομμα ακόμα μια φορά επιδομάτων και άλλων παροχών για τους ανέργους.

Την ίδια στιγμή, προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα προχωρούν και σε κλάδους όπως οι Μεταφορές. Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών στις Βερσαλλίες (προάστιο του Παρισιού), στο πλαίσιο και της προχτεσινής κινητοποίησης, προχώρησαν σε Γενικές Συνελεύσεις κατά αμαξοστάσιο. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προχωρά η κυβέρνηση, προσαρμόζοντας ακόμα πιο ασφυκτικά τις συνθήκες λειτουργίας των σιδηροδρόμων (προσωπικό, δρομολόγια, συνθήκες ασφαλείας κ.τ.λ.) στους στόχους της ανταγωνιστικότητας και ενός δημόσιου δικτύου συγκοινωνιών κομμένου και ραμμένου στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Μαζική ήταν μεταξύ άλλων η κινητοποίηση που έγινε στη Μασσαλία, κλιμακώνοντας άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως η διαδήλωση των συνταξιούχων την 1η Οκτώβρη.



Στις Βερσαλλίες, σιδηροδρομικοί προχώρησαν σε συνελεύσεις (φωτ.) για την περαιτέρω οργάνωση του αγώνα