ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, αλλά τον στόχο του κεφαλαίου για συμμετοχή στο πλιάτσικο

Αποσπάσματα της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021

Eurokinissi

Με αναφορά στις επιθέσεις φασιστικών ομάδων ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας πως πριν από ένα χρόνο, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ προειδοποιούσε πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και σήμερα τα γεγονότα «αποδεικνύουν ότι ο φασισμός είναι και παραμένει χρήσιμο όπλο, πολυεργαλείο του συστήματος, που δεν διστάζει να το αξιοποιήσει σε βάρος του κινήματος», ενώ επεσήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους απέναντι σε αυτές τις ομάδες.

Κατήγγειλε ακόμα πως είναι η ΕΕ αυτή που «έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που φτάνει σήμερα να εξισώνει την εγκληματική, ναζιστική βία με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας», υπογραμμίζοντας πως δεν είναι άσχετη η ναζιστική - φασιστική δράση και με συμφωνίες που υπηρετούν σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, γιατί ο ναζισμός, όπως έχει αποδειχτεί και ιστορικά, υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αλλά και τροφοδοτείται από αυτούς.

Και αυτή η συμφωνία αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια, για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την περίφημη ιστορική Ελληνογαλλική Συμφωνία. Οπως σημείωσε: «...Η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν υπηρετεί δηλαδή τα λαϊκά συμφέροντα. Η συμφωνία αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, όπως και η Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ - αμυντική λεγόταν κι αυτή, που την εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ολοκλήρωσε η ΝΔ - αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ, στην Υποσαχάρια Αφρική».

Ενώ παρακάτω τόνισε: «Η συμφωνία αυτή υπηρετεί όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και που συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που τις πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Αυτόν τον ρόλο υπηρετεί και η συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά και η συμφωνία με τις ΗΠΑ, της οποίας επίκειται η ανανέωση».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Γαλλία διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της και επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση της σε όλη την υδρόγειο, να διευρύνει τις συμμαχίες της, για τα δικά της συμφέροντα. «...Η συμφωνία αποτελεί "κρίκο" των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και της αναδιάταξης δυνάμεων των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, με την "κάννη" στραμμένη σε Κίνα και Ρωσία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε παραμύθια τα περί «απουσίας» της ΕΕ από το διεθνές προσκήνιο, θυμίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή η ΕΕ «πραγματοποιεί γύρω στις 20 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», ενώ προχωρά «η παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, με στόχο τη διείσδυσή της σε τρίτες χώρες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων».

Μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη περιβόητη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, υπογραμμίζοντας ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει και στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκε για να προστατεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, για να παρεμποδίσει τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού, εναέριου και θαλάσσιου χώρου.

«Ομως, τέτοια ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής υπάρχει και στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα και, ως γνωστόν, η Τουρκία δεν είναι χώρα της ΕΕ. Μήπως ενεργοποιήθηκε ποτέ αυτή η ρήτρα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απειλών και παραβιάσεων; Μήπως έγινε τίποτε αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η παρουσία τουρκικών πλοίων ανατολικά της Κρήτης, που γίνονται έρευνες για τον αγωγό East Med, που έχει εκδοθεί Navtex για έρευνες από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ; Μήπως οι Ευρωπαίοι εταίροι σας έδειξαν ποτέ αλληλεγγύη στην Κύπρο, που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ, έναντι των τουρκικών απειλών και της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής; Πάλι ρητορικά τα ερωτήματα. Φυσικά και όχι είναι η απάντηση», τόνισε και πρόσθεσε:

«Γιατί; Γιατί πολύ απλά, αυτό που κρίνει τη στάση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι τα δικά τους συμφέροντα. Είναι η στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία. Είναι η επιδίωξη για σταθερότητα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ με απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας. Είναι οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών αυτών. Και όλα αυτά αφορούν άμεσα και τη Γαλλία».

Για να καταλήξει επισημαίνοντας: «Εχει καταρριφθεί συνεπώς και μάλιστα πολλές φορές στο παρελθόν ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να υποστηρίξουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτά που καθορίζουν τις μεταξύ σας σχέσεις και τον συσχετισμό και όχι οι διάφορες διακηρύξεις, που εύκολα γίνονται "φτερό στον άνεμο"».

Οπως υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «τελικά, οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και συνδρομής που υπογράφει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ, με τα ΗΑΕ, με τη Σαουδική Αραβία, θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, τροφοδοτώντας και τον ανταγωνισμό με την Τουρκία. Αυτό ισχύει και για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Αυτό που κάνετε είναι να δίνετε "πάσα" στην αστική τάξη της Γαλλίας για να συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις στο "ανατολίτικο παζάρι" της ευρωατλαντικής συμμαχίας με την Τουρκία, που περιλαμβάνει τον καθορισμό σφαιρών επιρροής, αλλά και των ποσοστών στις διάφορες εταιρικές συμπράξεις».

Ο λαός να καταδικάσει την εμπλοκή

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εκτός συνόρων, σημειώνοντας ότι εκεί δεν υπηρετούν συμφέροντα ούτε του λαού ούτε της άμυνας της χώρας, ενώ σχολιάζοντας τους αστερίσκους του ΣΥΡΙΖΑ για το Σαχέλ τόνισε: «Σοβαρά μιλάτε; Οι κίνδυνοι για τις Ενοπλες Δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό έχουν να κάνουν μόνο με το Σαχέλ; Δεν έχουν να κάνουν με τις άλλες αποστολές εκτός συνόρων; Δεν έχουν να κάνουν και με τα κοινά στρατιωτικά πολεμικά γυμνάσια με το Ισραήλ, που τα αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχουν να κάνουν με τις αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις που φυτέψατε σε όλην την Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο κ.α., όπως μας θύμισε πρόσφατα - και μάλιστα με πολύ μεγάλη περηφάνια - ο πρώην συγκυβερνήτης σας, ο Πάνος ο Καμμένος; Αφορούν την ειρήνη όλα τα παραπάνω, την άμυνα της χώρας; `Η τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας;

Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει τη νέα Συμφωνία, 5ετούς διάρκειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα, με νέες βάσεις στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στη Σκύρο ή σε άλλες περιοχές, μετατρέποντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, βάζοντας τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Ολοι μαζί έχετε κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις πολεμικές ΝΑΤΟικές δαπάνες, πάνω ακόμη και από τις ΗΠΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. 4 δισ. ευρώ το χρόνο πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός και την ίδια ώρα ισχυρίζεστε πως δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την Πρόνοια, για την Παιδεία, για τους πυρόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς και τους σεισμοπαθείς».

Καταλήγοντας ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό «να αγνοήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν. Να καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών», τονίζοντας πως «πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής είναι να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να ακυρωθούν αντιλαϊκές συμφωνίες, να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση, με τον αγώνα του, τις διεκδικήσεις του και να πάρει τελικά το τιμόνι της χώρας στα δικά του χέρια».

Επεσήμανε πως «όσο απέτρεψαν τα γαλλικά και αμερικανικά όπλα του παρελθόντος την ανακίνηση των επιθετικών βλέψεων της τουρκικής άρχουσας τάξης, άλλο τόσο θα τις αποτρέψουν και τα καινούργια που αγοράζετε. Και θα χρυσοπληρώσει και αυτά ο λαός μας με επιδείνωση των όρων ζωής του για "του αφέντη το φαΐ", όπως τόσο εύστοχα λέει ο στίχος του ποιητή Κώστα Βάρναλη, στηλιτεύοντας την ταξική φύση των πολέμων, τις αιτίες τους, τα αδηφάγα καπιταλιστικά στρατιωτικά - βιομηχανικά οικονομικά συμπλέγματα. Η ενίσχυση των επιθετικών βλέψεων της τουρκικής αστικής τάξης, αυτού του "συμμάχου" σας στο ΝΑΤΟ, ήταν και είναι μέχρι τώρα το μόνο απτό αποτέλεσμα. Μαζί, βέβαια, με τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τους οποίους σας εκθέσαμε αναλυτικά, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει αυτήν τη Συμφωνία. Και αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι θέση απόλυτα ευθυγραμμισμένη, πιστεύουμε, με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για τη θωράκιση των συνόρων του, της φιλίας, της συνεργασίας με άλλους λαούς της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου. Εμείς είμαστε με τις συμμαχίες των αγωνιζόμενων λαών. Αυτή είναι, πιστεύουμε, η πιο βαθιά, γνήσια, πατριωτική και διεθνιστική στάση. Κι εδώ βρίσκεται και η ελπίδα και για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς της Ευρώπης, της περιοχής και του κόσμου».