ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στη μάχη για την προετοιμασία του παναττικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη

Απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα και αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους

Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021

Από την πρόσφατη σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Το παναττικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 4 Νοέμβρη προετοιμάζουν οι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη μεγάλη σύσκεψη συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης, στο Σπόρτιγκ την περασμένη Τρίτη. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ αγωνιστικών και πολύμορφων παρεμβάσεων από κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, με απεργίες, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, μια μάχη που απλώνεται από χώρο δουλειάς σε χώρο δουλειάς, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τη σύγκρουση με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, «τομή» στο οποίο αποτελεί ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Τα σωματεία απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς, κανένας εργαζόμενος να μην είναι χωρίς ΣΣΕ, να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, να επανέλθουν η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και οι τριετίες. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Διεκδικούν σταθερή δουλειά, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, επαναφορά της κυριακάτικης αργίας κ.λπ. Το πλαίσιο αυτό των αιτημάτων εμπλουτίζεται σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς με τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των σωματείων που οργανώνουν την πάλη. Οι αγωνιστικοί σταθμοί των επόμενων ημερών ξεκινούν με την απεργία των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, που αποτελεί εργαλείο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα προχωρούν από κοινού το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. «Δυναμώνουμε την κοινή δράση για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής. Λέμε όχι στα ωράρια λάστιχο και στις απλήρωτες υπερωρίες. Λέμε όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Λέμε όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας», τονίζουν τα σωματεία, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής την Τρίτη 12 Οκτώβρη στη 1 μ.μ., σημειώνοντας στο κάλεσμά του ότι «μετά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής, σειρά παίρνουν τα Βαριά και Ανθυγιεινά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωράνε στην περικοπή του επιδόματος και, ποιος ξέρει, ίσως και στην περικοπή ειδικοτήτων».

Ταυτόχρονα, τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας προετοιμάζουν την πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης 21 Οκτώβρη, δίνοντας συνέχεια στη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού και τη θωράκιση των μονάδων Υγείας, κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας και των ΣΔΙΤ.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς διεκδικούν οι οικοδόμοι με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του. Παράλληλα, υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς.