ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Χιλιάδες παραμένουν ξεσπιτωμένοι ενώ ο καιρός αγριεύει

Προβλήματα που προϋπήρχαν, όπως της σχολικής στέγης, οξύνθηκαν με τον σεισμό, προκαλώντας αγανάκτηση και ανησυχία στους κατοίκους

Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πληγέντων
Δυο βδομάδες μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών Ρίχτερ οι ανάγκες των κατοίκων στα σεισμόπληκτα χωριά της Κρήτης γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Από τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους, άλλοι είναι σε σκηνές, άλλοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, ενώ οι λιγοστοί οικίσκοι που έστειλε ο κρατικός μηχανισμός (κάπου 35, από τους πάνω από 430 που έχουν ζητηθεί από τους δήμους) αρχίζουν να τοποθετούνται, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, καθώς απαιτούνται στοιχειώδεις υποδομές - ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.

Στις καθημερινές περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά από τα κλιμάκια του ΚΚΕ με τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος, και στελέχη της ΤΟ Ηρακλείου, καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων.

Οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες για τη στάση και την εγκατάλειψη από τον κρατικό μηχανισμό είναι οργισμένες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση, οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», που προορίζονταν για τους πρόσφυγες και έχουν δοθεί για την προσωρινή δική τους στέγαση, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας λειτουργικής κατοίκησης, ενώ κάποια είναι σε άθλια κατάσταση.

Αλλά και στο ζήτημα της σίτισης, που αντιμετωπίζεται κυρίως μέσα από τη μεγάλη λαϊκή αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά, τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι, μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων και άλλων προμηθειών που στέλνονται και αποθηκεύονται. Μέχρι πρόσφατα στην κουζίνα του εκθεσιακού χώρου στο Αρκαλοχώρι μαγειρεύονταν 1.300 μερίδες φαγητού και άλλες 700 στην Αγ. Μαρίνα.

Οπως ανέδειξε και το επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», σε αρκετά χωριά του Ηρακλείου η καταγραφή των ζημιών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους να επιβιώσουν.

Σημαντικά προβλήματα ζημιών ή και στατικότητας έχουν πολλά σχολεία της περιοχής. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, που προϋπήρχε, τώρα οξύνεται κι άλλο, ενώ σε ορισμένα χωριά υπάρχει ανησυχία ότι η καταστροφή από τον σεισμό θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν προϋπάρχοντα σχέδια για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Αυτή η εκρηκτική κατάσταση σε όλους τους τομείς αναδεικνύει την ανάγκη οι ίδιοι οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν οργανωμένα και συλλογικά την ουσιαστική ανακούφιση, αποκατάσταση και προστασία τους. Ηδη έχει δημιουργηθεί η πρώτη Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων, στις Αγιές Παρασκιές, και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στηρίζουν την οργάνωση των κατοίκων και αναδεικνύουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην άμεση αποζημίωση στο 100% χωρίς προϋποθέσεις των ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις. Να διασφαλιστούν οικίσκοι, ώστε οι κάτοικοι να μην εγκαταλείψουν τα χωριά και τις περιουσίες τους, να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία για τα παιδιά της περιοχής.