Η συνδικαλιστική και η αντιπολεμική δράση ποινικοποιούνται
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002

Ουρές σχημάτιζαν στα δικαστήρια οι διωκόμενοι αγρότες
«Πλούσια» είναι και η... σοδειά των δικαστικών διώξεων στο συνδικαλιστικό χώρο. Σαν να μην έφτανε το ότι σχεδόν κάθε απεργία κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια, ήρθαν να προστεθούν και οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και όσων αντιστρατεύονται την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Τον περασμένο Ιούλη εφτά στελέχη του ΠΑΜΕ κλήθηκαν σε απολογία από την 11η πταισματοδίκη της Αθήνας, για τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, που έγινε τον Απρίλη του 2001. Η κατάληψη έγινε κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Ηταν οι συνδικαλιστές Γ. Μαυρίκος, Α. Ζαζόπουλος, Δ. Βανδώρος, Γ. Πάσουλας, Π. Σοφός, Β. Βακάλης και Β. Σαραντόπουλος. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Η. Κολιούση, «μέσω ηχητικών μηνυμάτων, φέιγ-βολάν και ενός τεράστιου πανό που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης του υπουργείου, το σύνολο των συγκεντρωθέντων διεγείρετο στη συνέχιση διάπραξης των αδικημάτων της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, καθώς και της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Στόχος των στημένων κατηγοριών ήταν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα και να στρώσουν το δρόμο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Στο πρόσωπο των συνδικαλιστών η κατεστημένη τάξη και οι μηχανισμοί της επιδιώκουν να χτυπήσουν την αγωνιστική διάθεση κάθε εργαζόμενου, που μετέχει συλλογικά στην προσπάθεια ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Κινητοποίηση συμπαράστασης σε διωκόμενους συνδικαλιστές
Μάλιστα, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι όποιοι μιλάνε για κατήφορο της κυβέρνησης κάνουν κακής ποιότητας λαϊκισμό! Ζήτησε, δε, οι κινητοποιήσεις να «γίνονται με μέτρο», επιζητώντας, ουσιαστικά, την ανοχή των συνδικάτων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση.

Στον Πειραιά, όμως, φαίνεται ότι δεν αρκούν η διατάραξη της οικιακής ειρήνης και η παρακώλυση συγκοινωνιών για την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων. Εκεί ναυτικοί πράκτορες καταδικασμένοι για δουλεμπορία σε βάρος ναυτεργατών σέρνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μελών των σωματείων τους. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μηνύθηκε από ναυτικό πράκτορα, ο οποίος πήρε χρήματα από ναυτεργάτη για να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου. Ο συνδικαλιστής τον επισκέφτηκε στο γραφείο του και απαίτησε να επιστρέψει τα χρήματα στον ναυτικό, αλλιώς θα ενημέρωνε τις εισαγγελικές αρχές.

Ο συνδικαλιστής «κέρδισε» περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και επιβολή χρηματικής εγγύησης σε βάρος του. Η προσφυγή του συνδικαλιστή για να αρθούν οι όροι δεν έγινε δεκτή από δικαστήριο του Πειραιά, παρότι ο μοναδικός μάρτυρας του μηνυτή είπε ότι του υποσχέθηκε εργασία προκειμένου να καταθέσει ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης τον απείλησε και τον χτύπησε μέσα στο γραφείο του. Μάλιστα, η εισαγγελική εισήγηση χαρακτήρισε την ενέργεια του συνδικαλιστή παρέμβαση σε «ιδιωτικές διαφορές», χαρακτήριζε, δε, τον συνδικαλιστή «άτομο που εμφορείται από περίεργες και επικίνδυνες αντιλήψεις και διαθέτει ιδιαίτερα βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα»! Δηλαδή, στην ουσία το δουλεμπόριο είναι «ιδιωτική υπόθεση», κατά τις αρχές, και όλοι πρέπει να συμμορφωθούν.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, βρέθηκε κατηγορούμενος για κινητοποιήσεις εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, οι οποίοι, το 1997, είχαν προβεί σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ. Τελικά αθωώθηκε.

Επίσης, στη θέση του κατηγορουμένου βρέθηκαν, τον περασμένο Νοέμβρη, τα πέντε μέλη της επιτροπής ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για το δυστύχημα του δεξαμενόπλοιου «Σέιλορ», όπου είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε μεταλλεργάτες. Κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος, επειδή περιορίστηκαν απλά να υπογράψουν το δελτίο ελέγχου του «Σέιλορ» επισημαίνοντας τις νομοθετικές συνέπειες. Ομως, ήταν γνωστό στις αρχές ότι οι επιτροπές δε διαθέτουν τα κατάλληλα όργανα μέτρησης, τα οποία δεν τους χορηγούνται.

Για τον συνδικαλιστή Γ. Πέρρο, γραμματέα του ΕΚ Αθήνας, οι αρχές τού τη... φύλαγαν με την «αντίσταση κατά της αρχής». Τον Γενάρη του 2002 καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση με αναστολή με αυτή την κατηγορία. Συγκεκριμένα, το 1997 οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ, στην προσπάθειά τους να μην κλείσει το κατάστημα στο οποίο εργάζονταν, παρεμπόδισαν δικαστικούς επιμελητές να κατασχέσουν τα όσα προϊόντα του καταστήματος βρίσκονταν σε αυτό. Μετά από αυτό υποβλήθηκε μήνυση στον συνδικαλιστή.

Η Γ. Λιόλη, συνδικαλίστρια στο χώρο του επισιτισμού, αθωώθηκε από δικαστήριο της Πάτρας, όπου αντιμετώπισε την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η δίκη συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών.

Μέσα στον Φλεβάρη αναμένεται η δίκη συνδικαλιστών οικοδόμων της Πάτρας, που έχουν μηνυθεί από ξενοδόχο για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Οι συνδικαλιστές είχαν πυροβοληθεί (!) από τον μηνυτή, όταν επισκέφτηκαν οικοδομή του, στην οποία εργάζονταν απλήρωτοι αλλοδαποί.

Πέρσι τον Νοέμβρη στη Λάρισα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατί προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την απεργία τους έντεκα εργαζόμενοι του δήμου - ανάμεσά τους και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ - οι όποιοι, πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, αλλά τελικά αθωώθηκαν.

Δίκες εκκρεμούν σε βάρος του συνδικαλιστή της TVX-Gold K. Μήτσου, ο οποίος έχει σε βάρος του δέκα χρόνια από καταδίκες για τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στη Χαλκιδική.

Και οι διώξεις φιλειρηνιστών

Στην Κέρκυρα αναμένεται ο προσδιορισμός της δίκης των Β. Αρμενιάκου, δημάρχου Δήμου Μελιτιαίων, Θ. Γουλή, νομαρχιακού συμβούλου, Χ. Χαραλάμπους, προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης της Κέρκυρας, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αχιλλείων, και Γ. Τρεπεκλή, νομαρχιακού συμβούλου, που κατηγορούνται για υποκίνηση στην κατάληψη του αεροδρομίου του νησιού. Οι τέσσερις είχαν συμμετάσχει το 1999 σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση.

Τον Φλεβάρη αναμένεται η δίκη φιλειρηνιστών οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση που είχε γίνει το 1999, έξω από τη βάση του Αραξου, καθώς και η δίκη του πρώην νομαρχιακού συμβούλου Α. Αθανασόπουλου, που είχε πιαστεί από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων το 2000.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου Ζ. Καρακίτσιος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δέκα μήνες φυλάκιση με τις χαλκευμένες κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και της παράβασης του άρθρου 45 του ΚΟΚ. Συμμετείχε, το 1999, σε κινητοποίηση ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση που διεξαγόταν στην περιοχή με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Οταν συνελήφθη ξυλοκοπήθηκε και κρατήθηκε πέντε ώρες στο αστυνομικό τμήμα, ενώ οι αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν ήξεραν πού βρίσκεται. Κατά τη διάρκεια της δίκης, που έγινε φέτος το Γενάρη στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στις Σέρρες αναμένεται η δίκη τριών φιλειρηνιστών, οι οποίοι το 1999 είχαν σηκώσει αντιΝΑΤΟικό πανό κατά τη διάρκεια παρέλασης σε εθνική επέτειο.