SUPER LEAGUE 2
Επιχειρηματικές κόντρες για το μοίρασμα της πίτας πίσω από την αναβολή της πρεμιέρας
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021

Eurokinissi

Με τις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων να έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα τεράστιο «αλαλούμ», με δικαστικές διαμάχες, σύγχυση σε διαδικαστικά θέματα και εναλλαγή ρόλων σε κερδισμένους και χαμένους, η έναρξη της νέας σεζόν στο πρωτάθλημα της Super League 2 αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά.

Ο τελευταίος προγραμματισμός της διοργανώτριας Λίγκας για πρεμιέρα την Κυριακή 17 Οκτώβρη και πάλι αποδείχθηκε άκαρπος εξαιτίας σημαντικών ζητημάτων που παρέμειναν ανοιχτά (π.χ. συμμετοχές των ομάδων). Ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και το επίμαχο θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου για τις ΠΑΕ.

Το πρωτάθλημα της Super League 2 της νέας σεζόν, όπως προέκυψε μετά την αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών κατηγοριών, έχει χαρακτηριστεί υπερ-μαραθώνιος, περιλαμβάνοντας τη συμμετοχή 32 ΠΑΕ χωρισμένων σε δύο ομίλους.

Οι ομάδες αυτές θα κληθούν (όποτε και όταν τελικά ξεκινήσει το πρωτάθλημα) να διεκδικήσουν τη μία προνομιούχο θέση (1η) για απευθείας προβιβασμό στη Super League 1 ή τη δεύτερη ευκαιρία που παρέχει η κατάκτηση της 2ης θέσης, η οποία οδηγεί σε μπαράζ με τον 13ο της Super League 1.

Με τη γνωστή συνταγή της «αναδιάρθρωσης»

Τα όσα συμβαίνουν μέχρι τώρα προκύπτουν και ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών κατηγοριών, με έκτακτη τροπολογία στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη.

Eurokinissi

Χωρίς αγώνες παραμένει η SL2, ως αποτέλεσμα και του αδιέξοδου των σχεδίων για αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων
Ο σχεδιασμός, πέραν της αύξησης των ομάδων της κατηγορίας, περιελάμβανε τη συμμετοχή των νεοσύστατων δεύτερων ομάδων των ισχυρών ΠΑΕ της Super League 1 αλλά και αύξηση στο όριο του μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ. Το τελευταίο μάλιστα μεταφράζεται και ως προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» των ΠΑΕ, οδηγώντας τους πιο αδύναμους οικονομικά ομίλους εκτός παιχνιδιού.

Φυσικά, η «συνταγή» της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων με την ίδια λογική έχει εφαρμοστεί απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, οδηγώντας όχι σε λύσεις αλλά σε νέα αδιέξοδα. Ενδεικτικό είναι πως το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε και πάλι «αναδιάρθρωση» (νόμος Βασιλειάδη) που οδήγησε στη δημιουργία της (τότε) Γ' Εθνικής. Εγχείρημα που, όπως και στην τωρινή περίπτωση της Super League 2, επίσης αποδείχθηκε προβληματικό και δυσλειτουργικό, με αρνητικές συνέπειες στους ποδοσφαιριστές και στους εργαζόμενους των ομάδων που συμμετείχαν.

Το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που στόχο είχε τη ρύθμιση της επιχειρηματικότητας στον αθλητισμό και όχι τα σοβαρά προβλήματα του χώρου, αλλά και την ειδική τροπολογία για την αναδιάρθρωση.

Ειδικά για την τελευταία, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είχε χαρακτηρίσει τα κυβερνητικά σχέδια «προσπάθεια εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου», εστιάζοντας και στους κινδύνους για την ακεραιότητα των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τη συμμετοχή (έστω και εκτός συναγωνισμού) στη Super League 2 των δεύτερων ομάδων των ισχυρών ΠΑΕ της Super League 1.

Η ...μπάλα στα δικαστήρια

Από την αρχή του νέου εγχειρήματος ήταν εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να παίξει ρόλο «τροχονόμου» στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που συγκεντρώνονται γύρω από όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Σε αυτό το έδαφος, δεν έλειψαν οι διαγκωνισμοί πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Η πρόσφατη δικαίωση της ΠΑΕ ΑΕΛ στην προσφυγή που κατέθεσε κατά της απόφασης της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία όσες ομάδες προβιβάστηκαν απευθείας από τη Γ' Εθνική (στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης) δεν χρειαζόταν να διαθέτουν τα κριτήρια συμμετοχής (πιστοποιητικό ΕΕΑ), ανέτρεψε το σκηνικό, με 7 ομάδες να βρίσκονται στον «αέρα», επειδή δεν διαθέτουν την τυπική άδεια.

Ενώ λίγο μετά, η απόρριψη από τη FIFA του αιτήματος της ΕΠΟ για παράταση των μεταγραφών για συγκεκριμένες ομάδες της Γ' κατηγορίας που έγιναν ΠΑΕ μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου (εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων), άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα. Οι μεταγραφές των συγκεκριμένων ομάδων βγήκαν άκυρες με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό επαγγελματικών συμβολαίων (9) που ορίζει ο κανονισμός για συμμετοχή.

Ασπρόπυργος, Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου άσκησαν έφεση σ' αυτήν την απόφαση για ανάκληση των δελτίων, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, η Ζάκυνθος δικαιώθηκε από το Εφετείο στην προσφυγή της κατά της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να μην της χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο στόχος για έναρξη του πρωταθλήματος στις 17/10 «ναυάγησε».

Ζητούν περισσότερα οι επιχειρηματίες

Μπροστά στα αδιέξοδα, κυβέρνηση και επιχειρηματίες των ΠΑΕ της Super League 2 αναζήτησαν νέους συμβιβασμούς σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Σε αυτήν τέθηκαν και τα οικονομικά ζητήματα του νέου πρωταθλήματος, όπου το τοπίο είναι επίσης θολό.

Η λύση της ΕΡΤ, που μοιάζει ως η πλέον εφικτή αυτήν τη στιγμή για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, αφενός δεν είχε προχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι τις 14/10, αφετέρου τα όσα προτείνονται δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ.

Οι 32 ομάδες του νέου πρωταθλήματος (σύμφωνα με πληροφορίες) ζητούν να εισπράξουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τουλάχιστον 250.000 ευρώ η καθεμιά. Το ποσό αυτό μοιράστηκε στις ΠΑΕ του περσινού πρωταθλήματος της β' κατηγορίας, το οποίο όμως περιλάμβανε 12 ομάδες. Κάτι που σημαίνει πως η ΕΡΤ θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει την προσφορά προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των 32 πλέον ομάδων του νέου πρωταθλήματος. Σε συζητήσεις που προηγήθηκαν, η ΕΡΤ ενημέρωσε τη Super League 2 πως προτίθεται να διαθέσει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ποσό αντίστοιχο του περσινού.

Πέραν των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τα μέλη της Λίγκας θέτουν και το ζήτημα που αφορά το ποσοστό που δικαιούνται οι ΠΑΕ από το στοίχημα. Ειδικά για τον τομέα του στοιχηματικού τζόγου στη συγκεκριμένη ποδοσφαιρική κατηγορία, πρόσφατα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων γνωστοποίησε τους στοιχηματικούς κανόνες θέτοντας πλαφόν στα ποσά πονταρίσματος γι' αυτήν την κατηγορία.


Μπ. Τσ.