ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα!

Κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας

Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021

Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς, δίνοντας μία πρώτη μαζική απάντηση στις γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχωρά, ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Με τις συμπτύξεις τμημάτων το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καλύψει τα χιλιάδες κενά, χωρίς να προχωρήσει σε νέες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλώντας με προφορικές οδηγίες τις Διευθύνσεις να διαχειριστούν το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό. Ετσι, επιλέγει να στοιβάξει τους μαθητές σε τμήματα 27 και 28 θέσεων, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για την υγεία τους, όπως και των εκπαιδευτικών, όσο και για τις αυξημένες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μετά το πολύμηνο lockdown, που απαιτούν ολιγομελή τμήματα για πιο ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην κινητοποίηση της Δευτέρας καλούν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καθώς και τοπικές Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων σχολείων όπου ήδη εφαρμόζεται η απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης θα βρεθούν τα αιτήματα:

Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας (Αρκαδίας 22, Περιστέρι), οι Ενώσεις Γονέων Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, αντιδρώντας στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας προχωρά σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις στο δημαρχείο της πόλης.

Στο μεταξύ, χτες, σε νέα κινητοποίηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης προχώρησαν γονείς και εκπαιδευτικοί του 10ου και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία, ωστόσο ο διευθυντής Εκπαίδευσης αρνήθηκε να πάρει θέση για τα αιτήματα των γονιών και αρκέστηκε να πει ότι θα τα μεταφέρει στο υπουργείο. Γονείς και εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας.

Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Κινητοποίηση ενάντια στις αιφνίδιες συγχωνεύσεις αλλά και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και σε βοηθητικό προσωπικό (σχολικό νοσηλευτή) οργάνωσε χτες ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας.

Αντίστοιχα, συλλογή υπογραφών και διάβημα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης έκανε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου νομού Χανίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σε 35 τετραγωνικά η παρουσία 26 μαθητών μέσα στην πανδημία μόνο ασφάλεια δεν παρέχει στα παιδιά μας!».

Τις γενικευμένες συμπτύξεις τμημάτων καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ, καθώς στον νομό Χαλκιδικής προωθείται η συγχώνευση τμημάτων σε 15 σχολεία:

Η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με τη δράση τους να επιβάλουν αυτοί οι σχεδιασμοί να μείνουν στα χαρτιά. Να υψώσουν τείχος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να διεκδικήσουν ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς αναδεικνύει τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου, που αποδέχεται τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο 3ο Λύκειο και αδρανεί για τις πληροφορίες ότι επίκειται πρόταση για συγχώνευση των Λυκείων 4ου και 5ου Καλαμαριάς, αντί να πάρει μέτρα, να διεκδικήσει νέες αίθουσες και λειτουργία μικρών τμημάτων σε κατάλληλες και ασφαλείς αίθουσες.