ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Γνωστή στις αρχές η υγειονομική «βόμβα»

Παραμένει άθικτη η λειτουργία της, παρά τα τοξικά νέφη που εκλύονται

Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021

Η παράνομη χωματερή όπου εκλύονται τοξικά νέφη μετά από φωτιά το καλοκαίρι του 2021, οπότε τα σκουπίδια καλύφθηκαν με χώμα
Από τον περασμένο Αύγουστο είναι γνωστή σε κρατικές και περιφερειακές αρχές η ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σε παράνομη χωματερή στη Μαγούλα Ασπροπύργου, καθώς αναδύονται τοξικοί καπνοί μέσα από το έδαφος. Συγκεκριμένα, μετά από σχετικές καταγγελίες, η αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΠΕ Δυτικής Αττικής επεσήμανε ότι τα καυσαέρια που εκλύονται είναι επικίνδυνα.

Η νέα αυτή υγειονομική «βόμβα» εξελίσσεται στην υπερμολυσμένη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου λίγες μέρες πριν, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτική αρχή Φυλής έστηναν «σόου» για την υπογραφή σύμβασης για «πράσινες» μπίζνες σε 1.500 στρέμματα της χωματερής, το λεγόμενο πράσινο περιβαλλοντικό πάρκο με φωτοβολταϊκά, για να συγκαλύψουν ότι συνεχίζουν το έγκλημα κατά των λαϊκών στρωμάτων με τη σχεδιαζόμενη επέκτασή της. Για την παράνομη χωματερή (έκτασης 15 στρεμμάτων) στη Μαγούλα με σκουπίδια άγνωστης προέλευσης δεν υπήρξε καμιά κρατική μέριμνα και από το καλοκαίρι έως τώρα εκλύονται τοξικά νέφη.

Συγκεκριμένα, η αυτοψία που έγινε στις 26/8, έχει διαπιστώσει ότι στον ευρύτερο οριοθετημένο χώρο της παράνομης χωματερής (ο χώρος έχει πρόσβαση μέσω μεταλλικής εισόδου), είχαν προηγηθεί εργασίες επικάλυψης αποβλήτων με χώμα, όσο και εργασίες διάθεσης αποβλήτων μείγματος ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων), χωρίς αυτά να έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία. Επισημαίνεται, δε, σε σχετικό έγγραφο (αρ. πρωτ. 706887) πως στην επιφάνεια των σωρών «παρατηρήθηκε η ύπαρξη καπναερίων που εκλύονταν μέσω οπών από το έδαφος και προερχόταν από την καύση των αποβλήτων που είχαν επικαλυφθεί με το χώμα και ΑΕΚΚ (πρόσφατες αποθέσεις) στο νότιο τμήμα του γηπέδου. Επισημαίνεται ότι η καύση αποβλήτων και συγκεκριμένα των πλαστικών υπολειμμάτων η οποία γίνεται ανεξέλεγκτα και σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, παράγει επικίνδυνα αέρια και η ανεξέλεγκτη εκπομπή τους στην ατμόσφαιρα συνιστά άμεσο περιβαλλοντικό κίνδυνο. Από τα παραπάνω προκύπτει έντονη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια που παράγονται κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν.1650/86». Νέα αυτοψία έγινε στις 14/9, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε.

Επερώτηση σχετικά με την παράνομη χωματερή στον Ασπρόπυργο κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όπου ερωτάται: «Στάλθηκε όντως η υπόθεση στην Εισαγγελία και τι έχει απαντήσει; Ερευνήθηκε η τοξικότητα των υλικών; Και τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια Αττικής για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής;».