ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σαρώνουν Υγεία, Πρόνοια και συντάξεις

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002

Στο βήμα ο Γ. Νάνος, η Αλ. Παπαρήγα και η Τ. Ακτύπη, γραμματέας της ΚΟΒ Πρόνοιας της Αχτίδας Υγείας- Πρόνοιας της ΚΟΑ. Δεξιά η δασκάλα της νοηματικής Ελ. Κισίδου που μετέφραζε απευθείας για τα ΑμΕΑ
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες όπως όλους τους ανθρώπους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε τα πάντα γι' αυτούς είτε έχουν κάποιο ειδικό πρόβλημα είτε έχουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα σε εκδήλωση, που οργάνωσε προχτές το βράδυ η Αχτίδα Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ στην αίθουσα «Αντ. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ηταν μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις αναπηρίες, είτε εργάζονται στο χώρο της Πρόνοιας. Η σημαντική συμμετοχή ήταν κατάληξη «μιας διαρκούς και πολύπλευρης δραστηριότητας του Κόμματος συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα της Οργάνωσης Υγείας-Πρόνοιας», όπως υπογράμμισε στην αρχή της εκδήλωσης ο Γ. Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας. «Μπορούμε να πούμε ότι πλουτίσαμε την εμπειρία μας από τους αγώνες που έγιναν, βοηθηθήκαμε σημαντικά από τις γνώμες, τις απόψεις, τις παρατηρήσεις που μας έκαναν εργαζόμενοι μέσα από τους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας», είπε ο Γ. Νάνος.

Την επισήμανση αυτή επιβεβαίωσαν αμέσως μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα οι παρευρισκόμενοι όταν πήραν το λόγο και υπέβαλαν ερωτήσεις, που συνοδεύτηκαν από σύντομες τοποθετήσεις με σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις. Μάλιστα, υπήρχε και δασκάλα της νοηματικής γλώσσας και έτσι υπήρξαν άνθρωποι που είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα της άμεσης πολιτικής επικοινωνίας.

Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
«Εμείς λοιπόν ζητάμε τα πάντα για τους εργαζόμενους και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: «Είμαστε, όμως, σε μια φάση που έχουν δρομολογηθεί μέτρα σε βάρος των ΑμΕΑ αλλά και σε βάρος γενικά όλων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, στον τομέα της συνταξιοδότησης, της Υγείας και της Πρόνοιας».

«Δεν ξέρω, είπε η Αλ. Παπαρήγα, αν υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι - δεν ξέρω τι θα πουν μπροστά στον εργοδότη ή μπροστά σε κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - που δεν ανησυχούν για το τι γίνεται σήμερα. Και το τονίζω αυτό γιατί τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους, εμείς που πρέπει να είμαστε μαζί σας σαν ένα πράγμα, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για σας αν δεν το συνδυάσουμε με την πάλη γενικότερα για το σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, γενικότερα κοινωνικής πολιτικής. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα αιτήματα στο χώρο, ιδιαίτερες διεκδικήσεις και ιδιαίτερο κίνημα».

Σύστημα τριφασικής εξαθλίωσης

Σήμερα, είπε σε άλλο σημείο, υπάρχει μια σκούπα που σαρώνει και «είμαστε σε μια φάση που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται μέτρα σε βάρος τόσο των ΑμΕΑ όσο και σε βάρος γενικά όλων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, στον τομέα της συνταξιοδότησης, της Υγείας και της Πρόνοιας».

Η προώθηση αυτών των μέτρων έχει να κάνει με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την αύξηση του ποσοστού κέρδους και δεν είναι καινούρια, αλλά έχουν σχεδιαστεί εδώ και χρόνια απ' τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα. «Ηδη κτίζουν ένα σύστημα ασφάλισης το οποίο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και ιδιωτικό, είπε η Αλ. Παπαρήγα. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία. Το σύστημα δε θα έχει ως κύρια πηγή τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Θα έχει κύρια πηγή τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν την κύρια ευθύνη της διαχείρισης του συστήματος της κοινωνικής πολιτικής, και τους εργαζόμενους».

Αφού ανέλυσε λεπτομερειακά τη φιλοσοφία του συστήματος η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό το σύστημα θα έχει τρία επιμέρους κομμάτια, τους λεγόμενους πυλώνες.

«Το ένα κομμάτι αυτού του συστήματος θα είναι τα λεγόμενα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι το γενικό σύστημα κοινωνικής πολιτικής και από κάτω θα έχει τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα είναι σε πρώτη φάση, κυρίως με τις εισφορές των εργαζομένων και με μειούμενη κρατική και εργοδοτική εισφορά. Μιλάμε για τα ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν σύνταξη, Υγεία και Πρόνοια. Αυτά θα λειτουργούν, επίσης, με ιδιωτικά κριτήρια. Δεύτερον, θα υπάρχει ένα κρατικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, θα είναι ένα κρατικό πρόγραμμα. Αυτό, όμως, θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα παραδέχεται ότι υπάρχει αθλιότητα και διευρύνεται και θα προσπαθούνε να αμβλύνουν την αθλιότητα. Εδώ θα έχουμε την άθλια σύνταξη, εδώ θα έχουμε τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Αυτό το σύστημα είναι που θα γίνεται αναδιανομή, δηλαδή θα σου λέει κάθε χρόνο θα αυξήσω ή θα μειώσω τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα είναι το άθλιο σύστημα. Θα υπάρχει και το τρίτο κομμάτι που θα είναι το εθελοντικό και αυτό που θα είναι κατά κλάδο, για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ενδεχομένως, κατά χώρο εργασίας, που αυτό θα είναι πια 100% ιδιωτικό και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Δηλαδή, θα έχουμε τρία συστήματα, το ιδιωτικό με τη συμμετοχή του κράτους και των εργαζομένων, το κρατικό για την άθλια κατάσταση, και θα είναι το καθαρά ιδιωτικό».

Σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά των ερανικών προγραμμάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Πρόνοια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν αρνείται τον εθελοντισμό ως κίνημα αλλά είναι αντίθετο με τον εθελοντισμό με σκοπιμότητες, όπως τον προωθεί η κυβέρνηση.

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Ερχονται δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ενα μεγάλο μέρος των προβλημάτων πρέπει να περάσει από αυτόν τον αγώνα. Οχι όπως τον βάζουν αυτοί, να μεταθέτουν αρμοδιότητες στους δήμους και στις νομαρχίες και σε κάθε τοπικό όργανο. Οχι έτσι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παλέψει για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες αλλά όχι να παίξει το ρόλο του μάνατζερ των ιδιωτών απέναντι στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να απειθαρχήσουν σ' αυτά και να διεκδικήσουν δημόσια παροχή και να έχουν λόγο για τα προβλήματα της περιοχής τους πόσα άτομα είναι και τι έχουν αλλά όχι να γίνουν μεσίτες για τους ιδιώτες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι τοπικές εκλογές, να αναδειχτούν τα προβλήματα και να διαχωριστούν οι συνδυασμοί σε αυτούς που βάζουν εμπόδια σ' αυτή την πολιτική και σ' αυτούς που ακόμα και όταν διαμαρτύρονται δεν κάνουν τίποτα για να την πολεμήσουν».