ΠΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο Γεντί Κουλέ ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσης
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με τον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στο Γεντί Κουλέ, το διήμερο δράσης που οργάνωσε η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, με τίτλο «ΚΚΕ: Νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής, λαϊκής πάλης».

Δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο και περιηγήθηκαν στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, και στο μνήμα της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Κούλας Ελευθεριάδου.

Το Γεντί Κουλέ, ή αλλιώς Επταπύργιο, αποτέλεσε έναν τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές, πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν εκεί, τον «υγρό τάφο» όπως χαρακτηριστικά το ονόμαζαν, τόσο τις περιόδους της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπως και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν η φυλακή άνοιξε ξανά από τη χούντα.

Οπως αναφέρθηκε στην ξενάγηση που πραγματοποίησαν μέλη της ΚΝΕ, μόνο την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής υπολογίζεται πως περίπου 500 αγωνιστές εκτελέστηκαν εκεί, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη του εμφυλίου οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν περίπου 450.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τόσο την γυναικεία πτέρυγα, όπως και την πτέρυγα απομόνωσης του κολαστηρίου, αλλά και τον χώρο του επισκεπτηρίου, εκεί όπου ο μετέπειτα Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, πραγματοποίησε με τέχνασμα την απόδρασή του από τη φυλακή.

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο του διημέρου δράσης προβολή του Ντοκιμαντέρ «Καινούριος ουρανός. Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού».

Την Κυριακή, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στις γειτονιές του Ευόσμου και της Ηλιούπολης. Ταυτόχρονα τα μέλη της ΚΝΕ «στόλισαν» τις γειτονιές τους με συνθήματα και αφίσες όπως: «Το έπος του ΕΑΜ με αίμα είναι γραμμένο! Το δίκιο του λαού δεν ζει υποταγμένο!», «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!», «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!» κ.λπ.

Η δραστηριότητα των Οργανώσεων συνεχίζεται το επόμενο διάστημα με πολύμορφες δραστηριότητες, προβολές ταινιών, ιστορικούς περιπάτους.