ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Μεγάλη συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις

Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021

Eurokinissi

Βροντερό μήνυμα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού, να οδηγούνται χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί εκτός λαϊκής αγοράς, ενώ θα περιοριστεί και η δυνατότητά της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές, έστειλαν αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, με την πανελλαδική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στην Αθήνα, που οργάνωσε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών, Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών, μαζί με Ομοσπονδίες, σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Σε πολλές πόλεις δεν λειτούργησαν οι λαϊκές αγορές και έγιναν τοπικές συγκεντρώσεις.

Από το συλλαλητήριο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες μικροί επαγγελματίες και παραγωγοί από μια σειρά πόλεις της χώρας, οι αυτοαπασχολούμενοι κατήγγειλαν πως οι όποιες τροποποιήσεις έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιήσει, δεν συνιστούν παρά έναν ελιγμό για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, καθώς το αντιδραστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου και η βασική του στόχευση, για την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών μέσω ΣΔΙΤ, δεν αλλάζουν.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως με το άρθρο 67 «δίνονται δυνατότητες στον υπουργό Ανάπτυξης με μια απλή Υπουργική Απόφαση να ανατρέπει ακόμα και αυτές τις ελάχιστες αλλαγές που αναγκάστηκε να κάνει».

Πέρα από το άρθρο 67, συνοπτικά προβλέπονται τα εξής: Για να λάβει μέρος σε προκήρυξη ο επαγγελματίας, θα πρέπει όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική - ασφαλιστική ενημερότητα κ.ά.) να είναι ενήμερα διαρκώς, ενώ πριν αρκούσε να είναι ενήμερα μόνο κατά την περίοδο ανανέωσης της άδειάς του. Από τη μοριοδότηση αφαιρούνται βασικά κοινωνικά κριτήρια και προστίθενται άλλα, όπως αυτό της ηλικίας, αλλά και πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (!), φέρνοντας σε δυσχερέστερη θέση παλαιότερους επαγγελματίες και όλους όσοι δεν έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο. Η άδεια θα αφαιρείται αν δεν πωληθεί σε τιμή πάνω από το 50% της δηλωθείσας ποσότητας, ή αν δεν εκδοθεί φορολογική απόδειξη δυο φορές εντός του ίδιου έτους, και άλλες ρυθμίσεις που δεν ισχύουν για κανέναν άλλο κλάδο του Εμπορίου. Ανατίθεται το σύνολο της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ιδιωτικούς φορείς - εταιρείες, αφαιρώντας κάθε ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι η άδεια του επαγγελματία ανακαλείται όταν αυτός πλέον έχει εισοδήματα που ξεπερνούν το 40% του ορίου της φτώχειας, ανοίγοντας την πόρτα στους «μεγάλους».

Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνονταν και άλλα, όπως να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα, και να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Επίσης, διεκδικήσεις για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις στο 100%, διαγραφή τμήματος χρεών, αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε, αφού η Βουλή διέκοψε για μία βδομάδα τις εργασίες της λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Οι μικροί επαγγελματίες και παραγωγοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Καθολική η συμμετοχή στην Πάτρα

Καθολική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία των παραγωγών και των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, όπου υπολογίζονται σε περίπου 400 οι άδειες που έχουν δοθεί, με την πλειοψηφία τους να δηλώνει αβεβαιότητα για το μέλλον, εάν το νομοσχέδιο γίνει πράξη. Στην αγορά δεν βρέθηκε κανείς, ενώ με πούλμαν που μίσθωσαν τα σωματεία τους συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να μην εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιομηχανικών Ειδών, Νατάσα Καλούδη, υπογραμμίζοντας πως «σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε συμπαράσταση από τη δημοτική αρχή Πάτρας, που συνολικά ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με απόδειξη γεγονότα όπως η ψήφιση του σχετικού κανονισμού, αλλά και μέτρα στήριξής μας όταν εφαρμόζονταν τα lockdown, λόγω της πανδημίας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών, Αλέκος Θανόπουλος, τόνισε πως «χρειάζεται συντονισμένη δράση όλων των συλλόγων μας, όχι μόνο για την κατάργηση του περιβόητου άρθρου 67, που ορίζει τον εκάστοτε υπουργό αρμόδιο για όποια απόφαση θέλει, αλλά συνολικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου».