ΠΕΡΑΜΑ
Ενας νεκρός σε καταδίωξη - πολλά ερωτήματα για τη στάση των αστυνομικών
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021

Το αυτοκίνητο που γάζωσαν οι αστυνομικοί με αποτέλεσμα έναν νεαρό νεκρό
Ενας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας ήταν το αποτέλεσμα καταδίωξης κλεμμένου αυτοκινήτου από ομάδα δικυκλιστών της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στο Πέραμα. Μια αστυνομική επιχείρηση που πέρα από τη στέρηση ανθρώπινης ζωής - ο νεκρός είναι 20χρονος Ρομά, 18χρονος σύμφωνα με άλλες πληροφορίες - προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και κινδύνους, αφού η καταδίωξη έγινε με καταιγισμό πυροβολισμών σε κατοικημένη περιοχή, ενώ έχουν πληθύνει ανάλογα περιστατικά χρήσης όπλων από αστυνομικούς, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τις οδηγίες που έχουν δοθεί στο αστυνομικό προσωπικό όσον αφορά την τήρηση των κανόνων εμπλοκής.

Τα ερωτήματα για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, να ζητήσει να προχωρήσει ο πειθαρχικός έλεγχος και ταυτόχρονα να γίνει πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ο υπουργός «προκαταλαμβάνοντας» τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή, επισκέφτηκε τους κρατούμενους αστυνομικούς, κίνηση που, όπως δήλωσε, είχε... «αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία». Να σημειωθεί πως συνομίλησε και με τους συγγενείς του θύματος, ενώ «απολύτως δικαιολογημένους» έκρινε τους χειρισμούς των αστυνομικών ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης.

Το συμβάν

Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 23.45 της Παρασκευής από τη λεωφόρο Θηβών, στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όταν ομάδα της ΔΙ.ΑΣ. εντόπισε και επιχείρησε να ελέγξει ΙΧ που θεωρήθηκε ύποπτο. Το όχημα είχε κλαπεί λίγες ώρες πριν από την περιοχή. Ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει, με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε όταν του «έκοψε» την πορεία λεωφορείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες (που ήταν άοπλοι) κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν 5 δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ. Οπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός από τους επιβάτες, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στον τραυματισμό 7 αστυνομικών, ισχυρισμός που καταρρίπτεται όμως από τα βίντεο και τις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η σορός του νεκρού - πατέρα δύο παιδιών (η σύζυγός του είναι έγκυος στο τρίτο) - κατά την ιατροδικαστική εξέταση έφερε δύο διαμπερή τραύματα: Το ένα, το θανατηφόρο, στον θώρακα ψηλά στον πνεύμονα όπου η βολίδα βγήκε από την πίσω μεριά, και το άλλο δεξιά στην κοιλιακή χώρα, το οποίο δεν έπληξε ζωτικά όργανα.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Επιπλέον, βρέθηκε πεσμένος στην άσφαλτο, στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου, στην μπροστινή πόρτα. Να σημειώσουμε πως το γεγονός ότι τα τραύματα είναι διαμπερή σημαίνει ότι δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί το όπλο ή τα όπλα από τα οποία εβλήθησαν οι σφαίρες που σκότωσαν το θύμα. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται. Οι αστυνομικοί τούς πυροβόλησαν χωρίς να έχουν δεχτεί πυρά αλλά μόνο λόγω των επικίνδυνων ελιγμών τους και της προσπάθειας να τους χτυπήσουν με το όχημά τους.

Ερωτήματα

Ερωτήματα προκύπτουν από οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας, ενάντια στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους «συνολικά 7 αστυνομικούς που τραυματίστηκαν», καθώς σε βίντεο που αποκαλύφτηκαν, ακούγονται οι διαβιβάσεις αστυνομικών όπου λέγεται ότι δεν έχει χτυπηθεί αστυνομικός.

Ακόμα, ένα ερώτημα αφορά στη συνεννόηση ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., καθώς φέρεται να δόθηκε διαταγή στον επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη, να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του, ωστόσο οι ειδικοί φρουροί συνέχισαν τη δράση τους. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν 36 πυροβολισμοί.

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν το περασμένο Σάββατο οι 7 αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Πρόκειται για 6 ειδικούς φρουρούς και έναν υπαστυνόμο. Ολοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής. Παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν αύριο Τετάρτη, ενώ κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η εκτέλεση του νεαρού Ρομά από τους αστυνομικούς προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της κοινότητας των Ρομά στον Ασπρόπυργο, από όπου προερχόταν το θύμα, που προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων. Το ίδιο έγινε και σε άλλες περιοχές, με αποκλεισμούς στην Αττική Οδό, στην Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Χτες βράδυ έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, με δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου να κάνουν χρήση χημικών και κρότου - λάμψης. Οπως κατήγγειλαν βουλευτές του ΜέΡΑ25, δέχτηκαν επίθεση και προπηλακισμό από τα ΜΑΤ. Με την ασφυκτική πίεση των αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν στη Βουλή, αλλά συνέχισαν στην Πανεπιστημίου.