ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο «πάνω στις κοινές προτεραιότητες»
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά τη συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε κοινές προτεραιότητες και, όπως και με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε σε διάλογο για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε διαφωνία». Αυτά σημειώνει ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε προχτές, μετά την «εκτόνωση» της νέας έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης που προκλήθηκε με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των πρέσβεων 10 χωρών, με την οποία ζητούσαν την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, που κατηγορείται για κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του κράτους.

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσω της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και γνωρίζουμε ότι έχουμε αρκετά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με την Τουρκία», πρόσθετε η αμερικανική ανακοίνωση.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και ύστερα από ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας που αναπαρήγαγαν και οι άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αγκυρα, που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ τηρούν «το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων» (προβλέπει ότι το διπλωματικό προσωπικό μιας χώρας οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να μην αναμειγνύεται σε εσωτερικές του υποθέσεις), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «πιστεύουμε πως τώρα οι πρέσβεις θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «οι διπλωμάτες που εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της χώρας μας και των χωρών τους ακολουθώντας τους κανόνες πάντα εκτιμώνται».

Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι «η Τουρκία σεβάστηκε πάντοτε στις εσωτερικές υποθέσεις των υπόλοιπων χωρών και δεν αναμείχτηκε ποτέ στις δικαστικές διαδικασίες του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων (...) Η κυβέρνησή μας σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη δεν θα διστάσει να κάνει και άλλα βήματα, που θα δείξουν ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση από την εθνική κυριαρχία μας».

Σημειωτέον ότι ο Αλτούν χαρακτήρισε «ψευδείς ειδήσεις» ρεπορτάζ όπως αυτό της (γερμανικής) «Ντόιτσε Βέλε» που ανέφερε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε με παραίτηση αν προχωρούσε η απέλαση των 10 διπλωματών. Πάντως, ας καταγραφεί ότι όταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε αν η καγκελάριος θα είχε ακυρώσει την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη αν είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν, εκείνος επέλεξε να τονίσει ότι η επίσκεψη έγινε διότι «η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική σχέση για την εξωτερική μας πολιτική».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ερντογάν επισκέφτηκε χτες το Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τρίτη συνεχόμενη φορά από τις μάχες του Φλεβάρη και την κατάληψη νέων εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν. Με το βλέμμα στραμμένο στο παζάρι με τη Δύση αλλά και τη Ρωσία, εγκαινίασε μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ το διεθνές αεροδρόμιο Fuzuli, «το πρώτο αεροδρόμιο του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή που πρόσφατα απελευθερώθηκε από την Αρμενία», που χτίστηκε μέσα σε ένα 8μηνο, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία που έγινε στην τουρκική Βουλή για την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, το σοσιαλδημοκρατικό CHP καταψήφισε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το (συνεργαζόμενο σε διάφορα πεδία με το CHP) κόμμα της Μεράλ Αξενέρ IYI ψήφισε υπέρ της συνέχισης. Εξηγώντας τη στάση του κόμματός του, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επέκρινε συνολικά την κυβερνητική πολιτική στη Συρία ως «λανθασμένη» και ανέφερε ότι «δεν θέλουμε άλλους πρόσφυγες». Από την ψηφοφορία απείχε ο βουλευτής του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν.