ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (ASEAN)
Σύνοδος Κορυφής χωρίς εκπροσώπηση της Μιανμάρ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής
Χωρίς εκπροσώπηση της Μιανμάρ έγινε χτες διαδικτυακά η ετήσια Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN - συμμετέχουν Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) μετά τον αποκλεισμό του επικεφαλής της χούντας στην εν λόγω χώρα, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, με το επιχείρημα ότι δεν έθεσε σε εφαρμογή το «ειρηνευτικό σχέδιο» που συμφωνήθηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Διεθνή ΜΜΕ, όπως το «Αλ Τζαζίρα» και το πρακτορείο «Ρόιτερς», μίλησαν για «τολμηρό βήμα», σχολιάζοντας ότι έως τώρα η ASEAN τηρούσε την αρχή της «μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις μελών».

Σημειωτέον, η Σύνοδος της ASEAN χωρίς τη συμμετοχή των πραξικοπηματιών έγινε μία μέρα αφότου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε διαδικτυακά με εκπροσώπους της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» της Μιανμάρ που έχουν συγκροτήσει τους τελευταίους μήνες δυνάμεις που αντιτίθενται στους πραξικοπηματίες. Στη συνάντηση ο Σάλιβαν τόνισε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στο «κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ θα συνεχιστεί», ενώ εξέφρασε την «ανησυχία» της χώρας του για τη βία του στρατού και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τονίζουν την ανάγκη οι πραξικοπηματίες να λογοδοτήσουν». Συζήτησε ακόμα τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η πορεία της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, ενδεικτικό είναι ότι στη χτεσινή Σύνοδο της ASEAN συμμετείχε μετά από χρόνια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη σχέση ΗΠΑ - ASEAN συνδέοντάς την με τη «διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού». Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε «στο κοινό όραμα για μια περιοχή όπου η κάθε χώρα θα μπορεί να ανταγωνίζεται και να πετυχαίνει ισότιμα με τις άλλες και όλες, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλες ή ισχυρές είναι, θα συμμορφώνονται με το δίκαιο». Τέλος, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση, με 102 εκατομμύρια δολάρια, προγραμμάτων στους τομείς της Υγείας, της οικονομίας, της Εκπαίδευσης και του κλίματος στις χώρες της Ενωσης.

Χαιρετισμό στις εργασίες της Συνόδου απηύθυναν επίσης οι πρωθυπουργοί της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ και της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον.

ΗΠΑ: Επιμένουν για διεθνή «αναβάθμιση» της Ταϊβάν

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εντείνει παρεμβάσεις διεθνούς «αναβάθμισης» της Ταϊβάν. Μετά τις πρόσφατες συναντήσεις των δύο πλευρών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανήλθε με νέα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την Ταϊβάν «ένα σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία» και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ.

Υποστήριξε ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιων προκλήσεων», ενώ ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή της στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα», συμπληρώνοντας ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του».