ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» - ΛΑΡΙΣΑ
Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή

Παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή και απεργία στις 6 Νοέμβρη

Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την επιχείρηση «Praktiker» στη Λάρισα πραγματοποίησε, το απόγευμα της Παρασκευής, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και άλλων σωματείων της Λάρισας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του γραμματέα του τοπικού παραρτήματος του επιχειρησιακού Σωματείου.

Οπως είναι γνωστό, η εργοδοσία προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεση του συγκεκριμένου εργαζόμενου, σε τροποποίηση της σύμβασης και την αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή - χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή». Αυτό πρακτικά σήμαινε την απένταξή του από το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών που ήταν από την αρχή της εργασιακής του σχέσης με την εταιρεία, με άμεση συνέπεια στα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Και επειδή ο εργαζόμενος - συνδικαλιστής αντέδρασε όπως όφειλε στην επίθεση αυτή, απολύθηκε.

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια σειρά από κινητοποιήσεις πανελλαδικά και στη Λάρισα, ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή, ενώ στις 6 Νοέμβρη προχωρούν σε πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων ενιαία και για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, την ανάκληση της απόλυσης.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο «Praktiker» Ταύρου (Πειραιώς 176) καθώς και στα καταστήματα της εταιρείας σε άλλες πόλεις, όπως η Λάρισα.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών αφού μοίρασε την ανακοίνωση συμπαράστασης που υπογράφουν 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού, μεταξύ αυτών το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», και άλλα κλαδικά σωματεία, προχώρησε σε συνάντηση με τη διεύθυνση του καταστήματος. Στη συνάντηση, ο διευθυντής παρουσιάστηκε προκλητικά ανένδοτος στο να παρθεί πίσω η απόλυση.

Και νέα απόλυση συνδικαλιστή στο εμπόριο

Με κινητοποίηση στα γραφεία της «Combo Books», θυγατρικής εταιρείας του ομίλου «MM Publications» («MM Educational Group») ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απαίτησε χτες την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου και συνδικαλιστή, μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη απόλυση αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο σε μια ολόκληρη αλυσίδα συνδικαλιστικών διώξεων στον κλάδο.

Η εργοδοσία, «έχοντας λυμένα τα χέρια της από τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη», προχώρησε την Παρασκευή 29 Οκτώβρη στην απόλυση του συνδικαλιστή «με τη δικαιολογία ότι ο συνάδελφος που εργάζεται στην εταιρεία 16 χρόνια δεν κάνει καλά τη δουλειά του!», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Σημειώνει ότι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι η πρωτοπόρα δράση του, και θυμίζει ότι αντίστοιχες δικαιολογίες αξιοποίησαν και η «JUMBO», η «ΛΗΤΩ ΑΕ» και τα «Praktiker» στο μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων.

Καλεί δε σε νέα κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Πλαπούτα 16Α, Αλιμος), καθώς και σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο σωματείων και Ομοσπονδιών στις 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία, χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση. Αντί για την εργοδοσία, εμφανίστηκε βέβαια η αστυνομία, οι δυνάμεις της οποίας παρέμειναν στον χώρο παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι απαίτησαν επανειλημμένα να αποχωρήσει. «Μάλιστα, στην προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή με την εργοδοσία, η αστυνομία επιδίωξε να παρέμβει ώστε να μεσολαβήσει μεταξύ εργοδοσίας και σωματείου (!), κάτι το οποίο βεβαίως δεν έγινε αποδεκτό», σχολιάζει ο Σύλλογος.

Παρατείνονται οι αρχαιρεσίες

Την παράταση των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή. Εκλογές θα πραγματοποιηθούν τις εξής μέρες και ώρες: Στην Αργυρούπολη (Αθ. Διάκου και Τριπόλεως) την Παρασκευή 5/11 (10.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ.). Στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) την Κυριακή 7/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.), την Κυριακή 14/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.) και την Κυριακή 21/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.).