Μαζί στον αγώνα για Ναυτική Εκπαίδευση με βάση τις δικές μας ανάγκες

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021

«Ολοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, μαζί, θα αγωνιστούμε για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Μαζί, και στην τάξη και στο πλοίο, θα παλέψουμε για να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της προς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«Σπουδαστή, σπουδάστρια στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Σε καλωσορίζουμε στην Ακαδημία!

Σου ευχόμαστε καλή αρχή!

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος ως εδώ ήταν δύσκολος, ότι εσύ και η οικογένειά σου μοχθήσατε. Με την είσοδό σου στη Ναυτική Εκπαίδευση ξεκινά μια νέα φάση στη ζωή σου, στην οποία σε καλούμε να περπατήσεις με ψηλά το κεφάλι, χωρίς να αφήσεις στην άκρη τις προσδοκίες και τα όνειρά σου για το μέλλον. Ολοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, μαζί, θα αγωνιστούμε για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Μαζί, και στην τάξη και στο πλοίο, θα παλέψουμε για να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Ποια η πραγματικότητα που συναντάμε στις ΑΕΝ;

Ελάχιστο διοικητικό προσωπικό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες λειτουργίας των ΑΕΝ.

Δεν υπάρχει λέσχη σίτισης. Οπου υπάρχει, ανήκει σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Ακαδημιών.

Στις περισσότερες Ακαδημίες δεν υπάρχουν υποδομές για στέγαση των επαρχιωτών σπουδαστών.

80% των καθηγητών είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

50% των σπουδαστών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική σκυταλοδρομία της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, υλοποιώντας κατά γράμμα, όπως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, τα "θέλω" των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών.

Οπως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει κλειστές τις σχολές μας, έτσι είναι και επιλογή της να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο τώρα που ανοίγουν, και να μετακυλήσει όλες τις ευθύνες σε εμάς.

Οι κλειστές σχολές και η τηλεκπαίδευση όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, όπως μας έλεγε το υπουργείο, αλλά τα ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο, αφού μπήκαν παραπάνω ταξικοί φραγμοί στους σπουδαστές.

Αυξήθηκε ο αριθμός των σπουδαστών που ταυτόχρονα εργάζονται για να μπορούν να τελειώσουν τη σχολή τους.

Εφαρμόστηκε η απαράδεκτη αλλαγή της περιόδου του εκπαιδευτικού ταξιδιού, που, εκτός από κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ήταν και οικονομικό στήριγμα για πολλούς.

Πολλοί άφησαν το σπίτι που νοίκιαζαν και γύρισαν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Παράλληλα, ενισχύθηκε και η καταστολή, με τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος να οπλοφορούν στις ΑΕΝ, να βάζουν εμπόδια στις συλλογικές δραστηριότητες των Σπουδαστικών Συλλόγων! Φοβούνται τη συλλογική και οργανωμένη μας δράση γιατί τους "χαλάει τα σχέδια".

Το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας πατάει πάνω στα δικά μας δικαιώματα

Από τις πρώτες μέρες των μαθημάτων, θα ακούσεις για το "θαύμα" της ελληνικής ναυτιλίας, ότι αποτελεί "εθνικό" κεφάλαιο, μια τεράστια δύναμη που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας κ.ά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι "πρωτιές" των Ελλήνων εφοπλιστών, η ξέφρενη κερδοφορία τους βασίστηκε και βασίζεται στην κατάργηση και συμπίεση του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αξιωματικών και πληρωμάτων, σε νόμους όλων των κυβερνήσεων, όπως απαλλαγές από φόρους, την ίδια στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας πληρώνουμε περισσότερους φόρους από τους εφοπλιστές!

Χαρακτηριστικά, οι Ελληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007-2018, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Σήμερα, ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 21% παγκοσμίως, με όρους χωρητικότητας, ενώ έφτασε σε περίοδο πανδημίας να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη θέση του.

Παρουσιάζουν τους μισθούς των 800 ευρώ των δόκιμων Μηχανικών και Πλοιάρχων ως "όαση", προσπαθώντας να μας "ξεγελάσουν". Κρύβουν τις τεράστιες μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί αυτοί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους όρους δουλειάς στο πλοίο, όπως τις καθημερινές υπερωρίες, το γεγονός ότι πρέπει να είσαι "διαθέσιμος" ανά πάσα ώρα και στιγμή, τους ολοένα και πιο γρήγορους ρυθμούς της δουλειάς κ.λπ.

Μαχητικά, με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα να κατακτήσουμε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και δωρεάν σπουδές στο επάγγελμά μας, ως Πλοίαρχοι και Μηχανικοί!

Καλούμε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια να μη δεχτεί αυτή την άθλια κατάσταση.

Το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει να μπορούμε ολοκληρωμένα να έχουμε πρόσβαση στο αντικείμενο σπουδών μας, εναρμονισμένο με τις εξελίξεις της εποχής, ισότιμο πτυχίο με τα αντίστοιχα της στεριάς, να υπάγονται οι ΑΕΝ στο υπουργείο Παιδείας.

Ελα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και Εσωτερικός Κανονισμός για τις ΑΕΝ, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν όλες οι ΑΕΝ σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθημάτων, να παρέχονται σύγχρονα βιβλία. Χρειάζεται σήμερα να απεμπλακεί το Λιμενικό Σώμα από το διοικητικό και εκπαιδευτικό έργο στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Χρειάζεται να δημιουργηθούν σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν, υποδομές στέγασης και σίτισης όλων των σπουδαστών που κατοικούν σε διαφορετική πόλη, να μη συνεχίζουν οι οικογένειές μας να "ματώνουν" με υπέρογκα έξοδα. Χρειάζεται το εκπαιδευτικό ταξίδι και η εύρεση καραβιού να γίνεται με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης των ΑΕΝ και όλοι οι σπουδαστές να ναυτολογούνται με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΚΝΕ είναι η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Κόμματος που για πάνω από 100 χρόνια τώρα έχει τεράστια συμβολή σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα του λαού. Η ΚΝΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη σημερινή άθλια κατάσταση, ποτέ δεν σταμάτησε να διεκδικεί για τα δικαιώματα της νεολαίας. Δεν δεχόμαστε τη λογική ότι "τίποτα δεν αλλάζει". Το μέλλον είναι μπροστά μας!

Σήμερα, σε κάθε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού παλεύουμε οι Σύλλογοι Σπουδαστών να ζωντανέψουν, να χαράξουν αγωνιστική πλεύση, να αναπτύξουν πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα για όλα όσα αντιμετωπίζουμε στη στεριά και στη θάλασσα, στο μάθημα και στο πλοίο. Παλεύουμε, μέσα από μαζικές και συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας, να κάνουμε τα αιτήματά μας για ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και σύγχρονους όρους δουλειάς να ακουστούν δυνατά!

Ο αγώνας μας, σε όλες τις ΑΕΝ σήμερα, πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων.

Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».