ΥΠΕΞ
Με ΝΑΤΟική σημαία σε Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021

Eurokinissi

Με τον Σλοβένο ομόλογό του Ανζε Λόγκαρ, που περιοδεύει στα κράτη - μέλη της ΕΕ, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τη συζήτηση να καλύπτει κυρίως τη διμερή συνεργασία, διεθνείς εξελίξεις, ευρωενωσιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, στις κοινές τους δηλώσεις ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι βασικό θέμα της συζήτησής τους ήταν η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισε «πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2003» σημειώνοντας ότι στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 15/11, θα γίνει και μία «στρατηγική συζήτηση» για τα Δυτικά Βαλκάνια, με πρεμούρα τους την ευρωατλαντική ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής.

«Δυστυχώς όμως θα πρέπει να κρούσω έναν κώδωνα κινδύνου. Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα Δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω, θα μου επιτρέψετε να πω, στο βαλκανικό τους παρελθόν», είπε ο Δένδιας, επιμένοντας ότι «υπάρχουν στα Βαλκάνια και λειτουργούν και άλλες δυνάμεις πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Δένδιας κατήγγειλε «την τουρκική συμπεριφορά, τη διατήρηση της έντασης, την έξαρση της ρητορικής απέναντι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Εστειλε, ωστόσο, μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία (...) Αντίθετα, η Ελλάδα επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία», πρόσθεσε, για τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής σταθερότητας και συνοχής στην περιοχή.

Κάλεσε ταυτόχρονα την ΕΕ «να δώσει ένα σαφές δείγμα ότι οι χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα αυτές που ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ ή θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την ΕΕ, θα πρέπει να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους θεμελιώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στον λαό ότι μπορεί οι λυκοφιλίες του κεφαλαίου να διαφυλάξουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος τόνισε ότι η χώρα του έχει «κοινή θεώρηση» με την Ελλάδα σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων. «Δεν είμαστε πιο ευτυχείς μετά τη συζήτησή μας μεν, ωστόσο θεωρώ ότι η αυτή η ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση θα μας βοηθήσει να εξεύρουμε ένα δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσουμε όλοι μαζί, για να αποφύγουμε την κλιμάκωση στην περιοχή και αργότερα, σε μια ύστερη φάση, να έρθει η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα υπογράμμισε για τις χώρες της Δυτικοβαλκανικής ότι «πρέπει να τις βοηθήσουμε για να ευθυγραμμιστούν στενά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ». Τέλος, ο Λόγκαρ ανέφερε πως συζήτησαν γεωστρατηγικά ζητήματα, όπως τη «γεωστρατηγική ανεξαρτησία» της ΕΕ και τις νέες συμπράξεις και συμμαχίες ανά την υφήλιο όπως αυτές διαμορφώνονται.