ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αδιαφάνεια και υπέρογκο κόστος στα έργα ΔΕΗ

Για να καλυφθεί η... καθυστέρηση, ανέλαβε το έργο κατασκευής των κέντρων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας η ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004»

Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002

Σκόπιμες καθυστερήσεις, που ξεπερνούν τους 12 μήνες, μεθοδεύτηκαν από την κυβέρνηση στο θέμα της κατασκευής των κέντρων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Οπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», οι καθυστερήσεις που η ΔΕΗ είχε επισημάνει ότι θα προκαλέσουν την αδυναμία εκτέλεσης του έργου από την ίδια, είχαν ως αποτέλεσμα να ανατεθεί από την επιχείρηση στην εταιρία «Αθήνα 2004» προκειμένου να τηρηθούν διαδικασίες εξπρές, που διέπουν τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής. Παράλληλα, οι ανάδοχοι επιχειρηματίες θα δεχτούν ένα σημαντικό δώρο από την κυβέρνηση, αφού το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως ισχυρίζονται παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες η «Αθήνα 2004» προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια υλικών, τη μελέτη και την κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων κέντρων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό, στο Φάληρο, στα Βριλήσσια και τη Νίκαια συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 18 δισ. δρχ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται με την ένδειξη του κατεπείγοντος (σ.σ. κλειστός διαγωνισμός) που παραπέμπει σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Το πώς έφτασε το θέμα στο να προκηρυχτεί διαγωνισμός από την Οργανωτική Επιτροπή, περιγράφεται από τη σχετικά αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων φορέων (ΔΕΗ, υπουργείο Ανάπτυξης, «Αθήνα 2004») από την οποία προκύπτει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση αποφάσεων.

Σε έγγραφο που εστάλη στις 18 Ιούνη 2001 από τη ΔΕΗ προς τον Διευθυντή Γραφείου υπουργού Ανάπτυξης και το Γραφείο του υπουργού αναφέρεται επί λέξει το εξής: «Η Επιχείρηση έχει επανειλημμένως επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων φορέων για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των έργων και τη συνακόλουθη αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης ζητημάτων χωροθέτησης παραχώρησης οικοπέδων, χρηματοδότησης και προσδιορισμού των τεχνικών χαρακτηριστικών των ηλεκτροδοτήσεων. Εντούτοις, για άλλα πολύ σημαντικά έργα υποδομής, όπως τα Κέντρα Διανομής Νίκαιας, Φαλήρου, Ελληνικού και Βριλησσίων, ο υποσταθμός Καλλιστηρίου αλλά και για ηλεκτροδοτήσεις έργων συγκοινωνιακής υποδομής και Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, οι εκκρεμότητες παραμένουν, με αποτέλεσμα να σημειώνεται ήδη εξάμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση ως προς τους τεθέντες στόχους. Συνεπεία των ανωτέρω, καταλήγει το έγγραφο, η έγκαιρη αποπεράτωση των έργων αυτών φαίνεται πλέον ελάχιστα πιθανή με τις πάγιες διαδικασίες που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό η Επιχείρηση θεώρησε σκόπιμο να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης των έργων από άλλον φορέα, συγκεκριμένα τον "Αθήνα 2004", ο οποίος ενδέχεται να διαθέτει από το νόμο πιο ευέλικτες και ταχύτερες διαδικασίες». Ουσιαστικά, ομολογείται ότι οι καθυστερήσεις θα «ξεπλυθούν» μέσω της «Αθήνα 2004» για ένα έργο που λόγω των καθυστερήσεων θα κοστίσει περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Μετά από όλα αυτά, η «Αθήνα 2004» υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΗ, έπειτα από Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε και εξασφάλισε μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου τα τρία από τα τέσσερα οικόπεδα στα οποία θα εγκατασταθούν τα νέα Κέντρα Διανομής (το τέταρτο είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ).