ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Απρόβλεπτες οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας

Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002

To θέμα της ιδιωτικοποίησης της τεχνικής υποστήριξης των Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Σούδας και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου, έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

«Μία ακόμη εφαρμογή, από την κυβέρνηση, τονίζεται στην Ερώτηση, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγγέλλει το πολιτικό προσωπικό του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, αυτή της ιδιωτικοποίησης της τεχνικής υποστήριξης του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, αλλά και του Ναυστάθμου της Σούδας, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των δύο Ναυστάθμων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις καταγγελίες:

- Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης των πολεμικών πλοίων ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρίες, που πολλές φορές δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ούτε τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές, με αδιαφανείς διαδικασίες, στο όνομα της κάλυψης επειγουσών αναγκών, που, σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε έκτακτες, αδυνατούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να μένουν πολεμικά πλοία χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και επισκευή, ενώ επιβαρύνουν με υπέρογκα χρηματικά ποσά το Δημόσιο.

- Το εργατοτεχνικό προσωπικό των Ναυστάθμων συνεχώς μειώνεται, λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος των προσλήψεων. Μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με αμοιβές δυσανάλογα μικρές σε σχέση με την εργασία που προσφέρουν.

Είναι φανερό, ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Σούδας, μετά και την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου, στην ασφάλεια των πολεμικών εγκαταστάσεων και στην άμυνα της χώρας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας:

«Εάν προτίθεται η κυβέρνηση:

1. Να σταματήσει την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση των δύο Ναυστάθμων, όπως αυτή εκφράζεται με την ανάθεση της συντήρησης και της επισκευής των πολεμικών πλοίων σε ιδιώτες εργολάβους και να επαναφέρει και να βελτιώσει το προηγούμενο καθεστώς.

2. Να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού, για τη λειτουργία των συνεργείων συντήρησης και επισκευής των δύο Ναυστάθμων.

3. Να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ικανοποιητικών συνθηκών εργασίας και αμοιβών για το πολιτικό προσωπικό των Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Σούδας».