ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στους μετανάστες σε κοινό αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα

Την Κυριακή μοιράστηκε πλατιά στα κέντρα για τις εξετάσεις ιθαγένειας η ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος

Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021

RIZOSPASTIS

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γινόταν δεκτή η ανακοίνωση του ΚΚΕ από τους μετανάστες στους Αμπελόκηπους
Την Κυριακή έγιναν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που είναι προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης. Στις εξετάσεις είχαν δηλώσει συμμετοχή 6.500 άτομα περίπου και διεξήχθησαν σε 60 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε Αττική (40 κέντρα), Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Τρίπολη, Χαλκίδα και Καλαμάτα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που γίνονται οι εξετάσεις με το νέο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Από το πρωί της Κυριακής δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονταν στα εξεταστικά κέντρα, με την ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για Πρόσφυγες και Μετανάστες, η οποία τους καλεί να οργανωθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους Ελληνες εργάτες για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Από νωρίς το πρωί έξω από το 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας στους Αμπελόκηπους είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μετανάστες και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ, διένειμε την ανακοίνωση.

Μαρτυρίες για τα εμπόδια που θέτει το αστικό κράτος

Ο Αρμπέν, 37 ετών, εργάζεται ως γυψαδόρος και ήρθε στην Αθήνα από τη Θήβα για τις εξετάσεις. Βρίσκεται στη χώρα μας από το 2001 και έχει κάνει και οικογένεια. «Τα παράβολα είναι ακριβά». Φτάνουν τα 550 ευρώ. Πιο δίπλα είναι η Αριάνα και η Λιντίτα από την Αλβανία. Η μητέρα της Αριάνα είναι στην Ελλάδα 18 χρόνια. Μάνα και κόρη ήρθαν να δώσουν εξετάσεις. «Εχουμε τα απαραίτητα ένσημα για να δώσουμε εξετάσεις, όμως άλλοι γνωστοί μας δεν τα κατάφεραν, γιατί δεν τα έχουν συμπληρώσει. Οι προϋποθέσεις του νόμου είναι σκληρές. Με την κρίση και την ανεργία που υπάρχει, η κυβέρνηση ζητά το ετήσιο εισόδημα που έχει ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό, και μάλιστα αυτό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε μέλος της οικογένειας». Και προσθέτουν ότι «πρέπει να αποδείξουν αυτό το επαρκές εισόδημα όχι μόνο για το προηγούμενο έτος αλλά για περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής που απαιτούνται για την αίτηση πολιτογράφησης».

Ο Μανσούτ είναι 30 ετών και ήρθε στη χώρα μας το 2010. Τότε μάλιστα κρατήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα στον Εβρο. «Τα πρώτα πέντε χρόνια τα πέρασα πολύ δύσκολα. Στην αρχή που ήρθα στη χώρα σας δεν υπήρχε υπηρεσία για το άσυλο και υποβάλαμε τα σχετικά αιτήματα στην Υπηρεσία Αλλοδαπών. Η υπηρεσία αυτή δεχόταν λίγα άτομα. Η εξέταση των αιτημάτων αργούσε και πολλά απορρίπτονταν. Ετσι, κυκλοφορούσα παράνομα. Ηρθα να δώσω εξετάσεις ξέροντας ότι τα θέματα είναι δύσκολα. Θα το προσπαθήσω. Ελπίζω σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Η Νίμα κατάγεται από τη Συρία και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια. Ο σύζυγός της είναι επίσης Σύρος αλλά έχει πολιτογραφηθεί, όπως και και τα παιδιά τους, κάτι που η ίδια ακόμα δεν έχει καταφέρει. «Πριν λίγα χρόνια που το προσπάθησα δεν είχα τα ένσημα που χρειάζονταν», λέει. Ο Χαμίντ είναι 35 ετών, από το Αφγανιστάν, και βρίσκεται δέκα χρόνια στην Ελλάδα. «Οι γραπτές εξετάσεις και τα κριτήρια είναι άδικα, όπως και τα οικονομικά κριτήρια και τα παράβολα», αναφέρει.

Τα μέλη του ΚΚΕ ενημέρωσαν ότι το Κόμμα έχει ζητήσει να αποσυρθεί άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό χιλιάδων μεταναστών από τη διαδικασία αυτή. Ανέδειξαν ότι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, ότι πρέπει να καταργηθούν διατάξεις που θέτουν συνεχή εμπόδια και υψηλά παράβολα, και να τελειώσει η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών με πολυετή διαμονή στη χώρα οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Κάλεσαν τέλος τους μετανάστες να κάνουν το βήμα και να παλέψουν μαζί με τα ταξικά τους αδέλφια σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, όπως αξίζει σε κάθε εργαζόμενο.