ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ
Αποφασιστικά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να μείνουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είμαστε σήμερα εδώ! Οι ρετσινάδες από τη Βόρεια Εύβοια και τα Γεράνεια Ορη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες από την Εύβοια, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κρήτη. Αλλά και τη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες, τη Μάνδρα. Μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους νέους της Αθήνας. Γιατί όλοι είμαστε θύματα διαχρονικά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως κόστος την προστασία της ζωής μας.

Είμαστε σήμερα εδώ όλοι όσοι μας πνίγει το δίκιο, για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την επιβίωση των οικογενειών μας, για αποζημιώσεις στο 100% για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Είμαστε σήμερα εδώ να διεκδικήσουμε ζωή και δικαιώματα που μας στερούσαν και πριν από τις καταστροφές. Το δικαίωμα στην προστασία της υγείας που η κατάσταση έγινε ανυπόφορη ακόμα περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας που πληρώνουμε ακριβά για να τα στηρίζουμε. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, εγγυημένο εισόδημα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους, δωρεάν, καθολική και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους».

Ο κεντρικός ομιλητής, Βαγγέλης Γεωργαντζής
Σε άλλο σημείο τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα μπορούν να αποφευχθούν ιδιαίτερα σήμερα, με τα τεράστια άλματα της επιστήμης και της τεχνικής. Οι καταστροφές και οι τραγικές συνέπειες που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, που λογαριάζουν ως κόστος τα μέτρα προστασίας, γιατί δεν αφήνουν όφελος στους επιχειρηματίες. Θέλουν το χρήμα που μόνο ο λαός πληρώνει από τη δυσβάσταχτη φορολογία να γίνεται κίνητρο χρηματοδότησης, προνόμια για τους λίγους.

Η Βόρεια Εύβοια κάηκε με 0 μποφόρ, με μια φωτιά που πήγαινε με την όπισθεν. Γιατί δεν πάρθηκε κανένα μέτρο καθαρισμού του δάσους από τις καταστροφές του περσινού χιονιά, διάνοιξης και καθαρισμού δρόμων, αντιπυρικών ζωνών. Αλλά γιατί ακόμα τα μέσα καταστολής δεν επαρκούσαν. Τις πρώτες μέρες που ήταν ακόμα στην αρχή η εξέλιξη της φωτιάς, δεν πέταξε ούτε για δείγμα ένα πυροσβεστικό εναέριο μέσο. Οσο εξαπλωνόταν και μεγάλωνε το μέτωπο, τα χωριά σώθηκαν από την αυτοθυσία των κατοίκων και όχι από τα πυροσβεστικά μέσα, γιατί δεν υπήρχαν.

Τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας είχαν ζητήσει 200.000 ευρώ για τις ανάγκες προστασίας των δασών της περιοχής μας. Δόθηκαν μόνο 28.000. Απ' αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί να γίνει αντιληπτό στον καθένα το μέγεθος της αδιαφορίας ή καλύτερα για το ποιες ήταν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Γι' αυτό και μας τριβελίζουν το μυαλό για την "κλιματική κρίση".

Δεν είναι, φίλοι και φίλες, συμπατριώτες, η "κλιματική αλλαγή" η αιτία των καταστροφών ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε ο "κακός τους ο καιρός". Είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα της πολιτικής τους, με ηθικούς αυτουργούς την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά ως όφελος τα κέρδη των επιχειρηματιών και κόστος τα δικαιώματα και την προστασία της ζωής μας.

Εγκληματική η πολιτική που βλέπει την προστασία του λαού ως κόστος

Στη Βόρεια Εύβοια τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά ζούμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα άμεσης στήριξης για την επιβίωσή μας, να μην προχωρά σε αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών. Η εγκληματική της πολιτική μαζί με τους άλλους κρίκους της κρατικής αλυσίδας, Περιφέρεια και δήμους, έχουν αφήσει ανοχύρωτη την περιοχή και με την πρώτη βροχή πλημμύρισαν χωριά, κάνοντας την καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ζούμε κυριολεκτικά με τον φόβο των επόμενων βροχών, ζούμε με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφής, και μόνοι μας παίρνουμε μέτρα προστασίας, που φυσικά δεν επαρκούν. Μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν για αντιπλημμυρικά σε όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Είναι ή δεν είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους;

(...) Αυτό που καλά γνωρίσαμε τρεις μήνες τώρα, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων να μας καθησυχάσουν, να μας κρατήσουν σε αναμονή, να σπείρουν την απογοήτευση εάν δεν καταφέρουν να συναινέσουμε στην εγκληματική πολιτική τους.

Επιδίωξαν και επιδιώκουν να διασπάσουν τον αγώνα μας, προσπαθώντας να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ρετσινάδες με τους κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους με τους εργαζόμενους, το ένα χωριό με το άλλο και αφού δεν το κατάφεραν, πήραν την απάντηση που τους ταίριαζε με το πρωτοφανές συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου, τη συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης, τις δεκάδες Επιτροπές και τις Γενικές Συνελεύσεις στα χωριά, το δυνάμωμα του Σωματείου των ρετσινάδων και του Αγροτικού Συλλόγου. Δυναμώσαμε τον συντονισμό με τους πλημμυροπαθείς από την Κεντρική Εύβοια.

Επιστράτευσαν ακόμα και τον θεομπαίχτη κ. Μπένο, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ορίζοντάς τον επικεφαλής μιας "επιτροπής ανασυγκρότησης", όπου συμμετέχουν όλα τα "ευαγή" ιδρύματα επιχειρηματιών στις Κατασκευές, στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, που τώρα εμφανίζονται σαν ευεργέτες που θα μας σώσουν, για να βάλουν στο χέρι τα φιλέτα της περιοχής για τις επιχειρηματικές τους μπίζνες».

Κλιμακώνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά

Στη συνέχεια επισήμανε: «Με τον συνεχή αγώνα μας από την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, από την πρώτη μέρα που αντιμετωπίσαμε τις πύρινες φλόγες για να σώσουμε τα σπίτια μας και τα χωριά μας, αψηφώντας το 112, στη συνέχεια με την οργάνωση του αγώνα μας, βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες μας, ασκήσαμε και ασκούμε πίεση στους κυβερνώντες, στην Περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής και γι' αυτόν τον λόγο μετράμε ορισμένα αποτελέσματα. Εμείς, ρετσινάδες, καταφέραμε να βάλουμε στην ατζέντα της συζήτησης με τους απεσταλμένους της κυβέρνησης την άμεση απασχόλησή μας στο δάσος και στην ανασύστασή του και η πίεσή μας αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την επταετή προς το παρόν απασχόλησή μας με 800 ευρώ καθαρά και Ασφάλιση και φυσικά συνεχίζουμε τον αγώνα, πιέζοντας για δεκαπενταετή απασχόληση για να αναστήσουμε το δάσος, να το καταστήσουμε παραγωγικό για τις επόμενες γενιές.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Επιστρέφουμε, πάμε ξανά στα χωριά, στους συλλόγους μας, στις επιτροπές, οργανώνουμε συνελεύσεις, οργανώνουμε τη ζωή μας, συνεχίζουμε τη διεκδίκηση. Δεν υποχωρούμε. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε και από δω, από αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση από το Σύνταγμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, για να γνωρίζουν ότι όταν ο λαός θέλει και πιστέψει στη δύναμή του, μπορεί να αντιμετωπίσει και τις καταστροφές, να ορίσει και τη δική του προοπτική για το μέλλον.

Καλή δύναμη σε όλους, με πείσμα προχωράμε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».