ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Από τα ξημερώματα «στο πόδι»
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021

Το κομβόι από την Εύβοια την ώρα που πλησιάζει στην Αθήνα
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου τα πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας κινούνταν στους ρυθμούς του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας. Στις πλατείες άρχισαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένοντας τα λεωφορεία, ενώ οι υπεύθυνοι των Επιτροπών Αγώνα ρύθμιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Το πρώτο ραντεβού είχε δοθεί για το Προκόπι, την τελευταία κωμόπολη πριν αρχίσει η ανηφόρα για το πέρασμα στο Καντήλι, το βουνό που χωρίζει τη βόρεια Εύβοια από το υπόλοιπο νησί, όπου σταμάτησε η καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε ανεξέλεγκτα τη Βόρεια Εύβοια για περισσότερες από 10 μέρες. Εκεί συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα λεωφορεία από τη Βόρεια Εύβοια, για να ξεκινήσει συντεταγμένα η κάθοδος για την Αθήνα, με την αγωνιστική διάθεση και τον ενθουσιασμό να κυριαρχούν. Μαζί και το άγχος για να βρίσκονται στην ώρα τους στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας.

Το κομβόι των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας συναντήθηκε με τους πλημμυροπαθείς από το Ληλάντιο Πεδίο Χαλκίδας και την Καστέλλα Ψαχνών, καθώς και με εργαζόμενους από τη Χαλκίδα. Με την άφιξη στην Αθήνα και την προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, σχεδόν 4 ώρες μετά για όσους ξεκίνησαν από τα βορειότερα χωριά της Εύβοιας, άνοιξαν τα πανό και ξεκίνησαν τα συνθήματα. «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στον τόπο μας αξιοπρεπώς» και «φωτιά, πλημμύρες και καταστροφές, η προστασία του λαού δεν παίρνει αναβολές», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην Ομόνοια και την πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Συνθήματα που έδιναν το στίγμα του συλλαλητηρίου και παράλληλα αναδείκνυαν την αγανάκτηση και την οργή του λαού για την κοροϊδία της κυβέρνησης και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές και τα ψίχουλα των αποζημιώσεων.