Μικρές σελίδες
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002

Οι Ελληνες δε διαβάζουν, έτσι τουλάχιστον εκτιμούν οι ευρωπαϊκές στατιστικές μελέτες. Για να πούμε την αλήθεια, δηλώνουμε αναρμόδιοι και παντελή άγνοια στο θέμα. Διότι εμείς, μέχρι χτες, νομίζαμε ακριβώς το αντίθετο, ίσως επειδή ο κύκλος μας, το περιβάλλον μας, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, οι γνωστοί μας τέλος πάντων, διαβάζουν. Και διαβάζουν και πολλά και καλά βιβλία. Σε ανάγνωση ποιότητας επιδίδονται!

Δε γνωρίζουμε, άλλωστε, πώς γίνονται αυτές οι μετρήσεις, εμάς ποτέ δεν έτυχε κάποιος να μας σταματήσει και να μας ρωτήσει, όχι τι διαβάζουμε και εάν διαβάζουμε, τι ψηφίζουμε, αλλά ούτε αν προτιμάμε τις βραζιλιάνικες σαπουνόπερες από τον τυραννικό «τηλεοπτικό» Μπιγκ Μπράδερ. Ποτέ. Τίποτε.

Ούτε καν στο σούπερ μάρκετ δε μας έχουν σταματήσει, για να μας κάνουν την πιο απλή ερώτηση, έστω: «Προτιμάτε το τσάι, τη σοκολάτα η τον καφέ;» Σύμπτωση; Πιθανόν.

Επαναλαμβάνουμε, δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε αν πράγματι διαβάζουν οι Ελληνες, αλλά και τι διαβάζουν. Θέλουμε, όμως, να ελπίζουμε ότι, τελικά, όλοι οι συμπατριώτες μας θα πέσουν θύματα της γοητείας της ανάγνωσης.

Οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου είναι το βιβλίο και ο σκύλος. Και ο άνδρας στη φωτογραφία φαίνεται πως γνωρίζει καλά τους φίλους του!