ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο απέναντι στο φούντωμα της πανδημίας
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021

Eurokinissi

Την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει - έστω και τώρα - ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατέδειξε για μια ακόμα φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Επανέλαβε ότι δεν θα γίνει άλλο lockdown, δεν έδειξε καμία διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έχουν αναδειχθεί από υγειονομικούς και φορείς για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού, για ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και μαζικής μετακίνησης.

Κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να μεταφέρουν το μήνυμα στην κοινωνία πως το εμβόλιο σώζει ζωές, την ώρα ακριβώς που η κυβερνητική πολιτική έχει συνέπεια να παραμένει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον «πάτο», μετατρέποντας ένα πολύτιμο εργαλείο είτε σε άλλοθι για να μην ενισχύονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, είτε σε μέσο για να διαχωρίζονται εργαζόμενοι και να αναπαράγεται η «ατομική ευθύνη», που δεν κοστίζει τίποτα σε κράτος και εργοδοσία. Είχε, δε, το θράσος να υποστηρίξει ότι στην πανδημία «έμεινε όρθιο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που μέσα σε χρόνο ρεκόρ υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ» και τάχα «ενισχύθηκε με παραπάνω από 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών Υγείας», όταν η εικόνα που μεταφέρουν οι υγειονομικοί από τα νοσοκομεία είναι ζοφερή.

Μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε βέβαια στα επιτεύγματα της κυβέρνησης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας ότι «η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων» πάνω στα προνόμια που εξασφάλισε στους κάθε λογής επενδυτές (φοροαπαλλαγές κ.ά.), παραπέμποντας ταυτόχρονα και σε ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της Εγνατίας Οδού, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΗ, φιλέτα όλα για τους μπίζνεσμαν.

Συνδυάζοντας τις μπίζνες και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, με τη στρατιωτική εμπλοκή, ισχυρίστηκε ότι η χώρα «μέσα σε κάτι παραπάνω από δυο χρόνια από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης έγινε πρωταγωνιστής και από παρατηρητής της Μεσογείου έγινε κόμβος ισχύος». Παρέπεμψε π.χ. στη «Συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής» με τη Γαλλία, λέγοντας ότι «θωρακίζει την εθνική μας άμυνα, κάνοντας ταυτόχρονα ένα πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», η δε «ελληνική διπλωματία ξετυλίγει τους στόχους της μέσω συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας, με όλα τα γειτονικά κράτη, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής», ενώ ταυτόχρονα «ενισχύουμε και θωρακίζουμε έτι περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ», όπως καταμαρτυρούν οι νέες βάσεις και υποδομές που διατίθενται προς χρήση από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις κάνοντας την Ελλάδα στόχο άλλων, αντίπαλων κέντρων.

Δεν παρέλειψε φυσικά να στείλει ξανά σήμα στην Αγκυρα για συνεννοήσεις και διευθετήσεις επί ευρωατλαντικού πλαισίου για τα μερίδια στις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «η διπλωματία παράγει κεκτημένα του Διεθνούς Δικαίου σε καιρούς ειρήνης και στέλνει μηνύματα καλόπιστου διαλόγου προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, επισκεπτόμενος τη Ρώμη και σε δηλώσεις του στο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η Συμφωνία Ιταλίας και Ελλάδας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία τέθηκε προχτές σε διεθνή ισχύ, «αντιπροσωπεύει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες της ευρύτερης Μεσογείου για την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων και την περαιτέρω βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων». Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο πράγμα το οποίο θα μπορούσε κάποιος να καταμαρτυρήσει στην Ελλάδα, είναι ότι επιθυμεί να απομονώσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο», επέμεινε με την προϋπόθεση πως «η Τουρκία πρέπει να ενστερνιστεί τις αξίες, τα ιδανικά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αργότερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της «Forbes Media», Steve Forbes, παρουσιάζοντας τους λόγους που οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να επιλέγουν την Ελλάδα, μετά το «μπούκωμα» με κίνητρα και φοροαπαλλαγές από την κυβέρνηση. Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber. Οπως αναφέρεται από το Μαξίμου, στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν επενδυτικές προοπτικές και η δυνατότητα βαθύτερων επιχειρηματικών συνεργασιών».